Sorry, no posts matched your criteria.

Tuširati se ili uživati u kupki? Šta je bolje za zdravlje i higijenu

Tuširati se ili uživati u kupki? Šta je bolje za zdravlje i efikasnije za higijenu? I jedno i drugo imaju svoju svrhu. U nastavku donosimo prednosti kupanja i prednosti tuširanja i kako ćete procijeniti da je jedno bolje za vas od drugog. Prvo, pozabavimo se očitim: tuševi su čišći od kade. Ako želite temeljito očistiti cijelo tijelo, tuš je pravi izbor. Tuševi ravnomjerno raspoređuju vodu po tijelu i istovremeno uklanjaju kontaminiranu vodu.

Kada se tuširate, voda se učinkovito miješa sa sapunom razgrađujući ulja, prljavštinu i znoj koji su se zalijepili za kožu. Voda kojom ste čistili tijelo otiče u odvod, ne zadržava se na tijelu.

Dakle, tuširanje je možda bolje za čišćenje tijela, ali to ne znači da kupke nemaju svoju svrhu. Izvrsne su za opuštanje mišića, stimulaciju živčanog sistema i nježni piling kože. Studija objavljena 2018. godine pokazala je da su učesnici koji su se svakodnevno kupali u toploj vodi imali manje umora, stresa i depresije. Iako je ovo bila mala, ograničena studija sa samo 38 učesnika, rezultati su bili uvjerljivi.

Ne treba zaboraviti ni činjenicu da su kupke korisne za vaše zdravlje. Poznate su:

SJEDEĆE KUPKE

Sjedenje u toploj vodi koja dolazi samo do vaših bokova i donjeg dijela stražnjice naziva se sjedeća kupka. Izvrstan je kućni lijek za zacjeljivanje perineuma nakon porođaja. Također se može koristiti za liječenje:

  • hemoroida
  • svrbeža
  • iritacija

KUPKE OD ZOBENE KAŠE SMIRUJU UPALU

Kupka od zobenih pahuljica pogoduje ublažavanju simptoma ekcema i psorijaze te ublažavanju crvenila i upale na koži.

AROMATERAPIJSKE KUPKE OPUŠTAJU UM I TIJELO

Kupka u koju ćete dodati nekoliko kapi eteričnih ulja može pogodovati smirivanju uma i umornih mišića. Lavanda i eukaliptus posebno opuštaju.

KUPKE PROTIV PREHLADE I GRIPE POMAŽU DA SE OSJEĆATE BOLJE

Topla kupka pomaže u borbi s prehladom ili gripom. Tokom bolesti kupanje može pomoći u ublažavanju zagušenja, snižavanju temperature i opuštanju bolnih mišića.

Foto credit:Matheus Frade/Unsplash

PREDNOSTI TUŠIRANJA U ODNOSU NA KUPANJE

Tuševi također imaju neke prednosti koje se ne smiju zanemariti. Vrući tuševi proizvode paru i toplinu, što može smiriti mišiće i osloboditi toksine, dok hladniji tuševi mogu pomoći u sagorijevanju masti i jačanju imuniteta.

TUŠIRANJE MOŽE OJAČATI IMUNOLOŠKI SISTEM

Tuširanje, naročito hladno tuširanje, može ojačati imunološki sistem. Studija iz 2016. godine pokazala je da je tuširanje od toplog do hladnog, u kojem počnete s toplom vodom prije snižavanja temperature, rezultiralo da odrasli uzimaju manje dana bolovanja tokom godine.

TUŠEVI MOGU UČINITI DA VAŠA KOSA I KOŽA ZABLISTAJU

Tuširanje može poboljšati cirkulaciju ispod kože, također poznatu kao vazokonstrikcija. Osim što ćete potaknuti protok krvi u tjemenu, poboljšat ćete i izgled kose, dok će vaša koža izgledati sjajnije i zdravije.

HLADNI TUŠEVI MOGU POMOĆI U LIJEČENJU DEPRESIJE

Tuševi koji počinju na mlakoj temperaturi, te postepeno postaju hladniji, stimuliraju nervni sistem, potiču endorfin i umanjuju simptome depresije.

Foto credit:Hannah Xu/Unsplash

TREBAM LI SE OKUPATI ILI ISTUŠIRATI?

Ako ste zainteresirani za opuštanje, ublažavanje umora i liječenje hronične boli, kupka bi mogla biti pravi izbor za vas.

Ako ste više zainteresirani za učinkovito svakodnevno čišćenje, tuš bi mogao biti bolji izbor. Tuševi također mogu ojačati imunološki sistem ukoliko tokom posljednjih nekoliko minuta okrenete vodu na hladno.

Foto credit:Pixsell

NAPIŠI KOMENTAR

2 × five =