Sorry, no posts matched your criteria.

Jeste li i vi helikopter roditelj?

Biti roditelj nije uvijek lako. Za tu ulogu vas niko ne obučava.Jednostavno, kada se nađete u njoj, u hodu i najbolje što znate je igrate i prilagođavate joj se. Postoje različiti tipovi roditelja; među najčešćim pojmovima koji se danas mogu čuti kada je o roditeljstvu riječ i uopće trendovima odgoja djece je pojam- helikopter roditelj. Jeste li vi takav? Otkrijmo u nastavku.

Roditelji helikopteri skloni su preuveličavanju vlastite roditeljske uloge. Ne samo da drže na oku svoju djecu, već neprestano, poput helikoptera kruže nad njima ne dajući im prostor da sami istražuju i otkrivaju stvari oko sebe.

Koliko takav model roditeljstva može ostaviti negativne posljedice na dijete, dokumentovano je kroz različita istraživanja. Jedno od njih pokazuje da ovakav roditeljski stav u konačnici lišava dijete njegove vlastite kompetencije. Djeca odgojena na ovakav način su tjeskobna, imaju narcisoidne osobine, slabo se prilagođavaju i u mnogim slučajevima postaju alkoholičari ili ovisnici o drogama.

Foto credit:Unsplash

U nastavku ćemo vam navesti nekoliko ponašanja koja su tipična za roditelje helikoptere. Ukoliko kod sebe prepoznate jedno ili više njih, nemojte se osuđivati, jer ih možete promijeniti odmah.

Dopuštate li svom djetetu da kuha i čisti? Vjerujete li da može samo sebi napraviti sendvič i natočiti čašu pića? Ili stalno kružite oko njega i radite te stvari umjesto njega?

Morate znati da oni koji pretjeruju u vlastitoj roditeljskoj ulozi za svoje dijete rade stvari koje ono već zna uraditi. I šta je rezultat? Dijete bez samopouzdanja i vještina koje će mu koristiti u životu.

Hoće li pogriješiti? Je li nemarno? Da. Ponekad će sok proliti i ponekad će prosuti mrve po podu, pa šta? Dopustite djetetu da se samo brine o nekim obavezama, jer tako mu dajete autonomiju koja će mu pomoći da stiče samopouzdanje, a time mu šaljete i poruku da vjerujete u njega, da ono može nešto uraditi i samo. Zapravo, ne samo da mu treba dopustiti da ima obaveze, već ga treba poticati da ih radi i očekivati to od njega.

Perfekcionizam može biti vrlo štetan i ako to očekujete od svog djeteta, stalno ćete osuđivati i prosuđivati ​​sebe i uvijek se truditi biti dovoljno dobri dok mislite da nikada niste dovoljno dobri, plus stalno ćete misliti da ni sami niste u pravu. Pustite perfekcionizam! Zbog svoje dobrobiti ali i dobrobiti vašeg djeteta

U stvarnosti, ono što mnogi vide kao zaštitu nije ništa drugo nego ostvarivanje kontrole nad djetetom. Ako stalno štitite, praktično učite svoje dijete da ne bude budno. Da se boji svega, da se brine zbog svega… Umjesto toga, stvorite svom djetetu siguran prostor, dajte mu mogućnost da riskira i osjeti šta znači neovisnost! Na taj način ga opremate da vidi šta svakim izborom može stvoriti u svom životu.

Foto credit:Sai De Silva/Unsplash

Mnogi upadaju zamku misleći da kao roditelji mogu biti savršeni i da takva trebaju biti i djeca. Ljudi obično misle da je težnja za savršenstvom korisna jer će tako biti bolje osobe. Zapravo, to uopće nije tačno. Perfekcionizam može biti vrlo štetan i ako to očekujete od svog djeteta, stalno ćete osuđivati i prosuđivati ​​sebe i uvijek se truditi biti dovoljno dobri dok mislite da nikada niste dovoljno dobri, plus stalno ćete misliti da ni sami niste u pravu. Pustite perfekcionizam! Zbog svoje dobrobiti ali i dobrobiti vašeg djeteta.

Ako primijetite da sami sebe osuđujete ili mislite da vaše dijete nije dovoljno dobro ili da ne radi stvari dovoljno dobro, postavite ovo pitanje: “Šta je dobro u meni što ne priznajem?” ili “Šta je dobro s mojim djetetom što ne priznajem?”. Ako stalno djelujete na temelju ispravnog i pogrešnog, ispravnog i krivog, ostat ćete zarobljeni u prosuđivanju. Nikad nije kasno za restart! Zapamtite, samo vas izbor dijeli od promjene!

Izvor:Wakeup magazin

Foto credit:Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

4 × 3 =