Sorry, no posts matched your criteria.

Priča koja topi srce: Pas koji je od trauma samo drhtao i cvilio zahvaljujući udomitelju nakon 18 mjeseci osjetio je radost života

Pas koji se toliko bojao vanjskog svijeta da je drhtao i cvilio, dobio je bronzanu medalju Kennel Cluba Good Citizen nakon gotovo 18 mjeseci teškog rada i predanosti njegovih udomitelja.

Lorraine i njena porodica iz blizine Swaffhama u Norfolku, udomili su četverogodišnjeg Shar Peia Majora u augustu 2019. godine iz podružnice RSPCA Norfolk & Mid Suffolk.

“Tražili smo prijateljicu za našu osmogodišnju Kizzy, koju smo udomili 2017., iz RSPCA Block Fen-a. Naš sin je na internetu pronašao Majorovu fotografiju, oči su mu bile pune ljubavi. Nakon što smo ga upoznali s Kizzy i ostatkom porodice znali smo da će se vratiti kući s nama!”, kaže Lorraine.

Majora su uposlenici RSPCA pronašli napuštenog i gladnog. Patio je i od kožne bolesti. Zbog svega što je isksusio, bio je traumatiziran pas. Osoblje podružnice je znalo da će mu trebati predani vlasnik koji će mu pomoći da nauči da svijet nije tako strašno mjesto.

“Čim smo ga stavili u auto i krenuli ka našoj kući, vidjela sam da je uplašen. Čim smo ušli u kuću, otišao je do posude s vodom i ispio je do zadnje kapi. Čak i danas, pije vodu do kraja, kao da se boji da više nikada neće imati posudu ispred sebe.Pronašao je krevet, sklupčao se u klupko i samo promatrao. Nije volio ostajati sam u kući, grizao bi lajsne, vrata i namještaj. Izlazak u šetnju na povodcu je bio gotovo nemoguć. Nasrnuo bi, lajao i reagirao na sve. Uvijek je bio u stanju pripravnosti, nije se mogao opustiti. Bio je najnervozniji i najkompliciraniji pas kojeg smo ikad imali pa smo kontaktirali bihevioristu za pomoć”, pojašnjava Majorova vlasnica.

Polako, porodica ga je počela upoznavati sa svijetom, postepeno ga izlažući novim iskustvima, uz naravno mnogo poslastica koje je dobivao kao nagradu i ohrabrenje.

“Čim bismo ga izložili nečemu novom on bi se tresao, šepao i cvilio.Pridružili smo se online grupi u kojoj smo pse učili različitim konceptima pomoću igara i Majoru se to svidjelo. Pritisak je pao i postalo je zabavno gledati ga kako kao zadatak hvata hranu ili pronalazi poslastice koristeći svoj nos. Vidjeli smo da pokazuje mala poboljšanja“, kaže Lorraine.

Još uvijek se suočavamo sa nesigurnostima, naprimjer zbog vrata koja lupaju on će se tresti danima, vrlo je izbirljiv prema svojim krznenim prijateljima, ali nadamo se da ćemo mu pomoći da nastavi napredovati

Osim što je Major učestvovao na online vježbama, počela ga je voditi i u lokalnu grupu za obuku, gdje je vrlo brzo počeo uživati.

“Po završetku projekta, nastavili smo igrati igrice kod kuće i raditi na šetnjama. Sjedili bismo na slučajno izabranim mjestima samo da bismo gledali kako svijet prolazi i vježbali da ostanemo mirni. Major je nosio svoj žuti sako na kojem je pisalo: Give Me Space kako bi drugi ljudi znali da treba da drže distancu.

Trening, po trening, uz podršku i strpljenje, Majorovo samopouzdanje ponovo je počelo rasti i svi smo bili tako nevjerovatno ponosni na njega kada je položio kurs za dobrog građanina u Kennel Clubu i dobio bronzanu medalju u aprilu 2021.

Lorraine sa Majorom nakon što je dobio bronzanu medalju Foto credit:RSPCA

Prošli smo kroz toliko toga zajedno i sada imamo tako lijepu vezu. Toliko smo naučili od Majora i, nadam se, pomogli mu da izađe iz svoje ljušture i živi sretnije. Upoznali smo ga s plažom i šumom, uživao je u Božiću s cijelom porodicom. Njegovo samopouzdanje raste iz dana u dan. Još uvijek se suočavamo sa nesigurnostima, naprimjer zbog vrata koja lupaju on će se tresti danima, vrlo je izbirljiv prema svojim krznenim prijateljima, ali nadamo se da ćemo mu pomoći da nastavi napredovati.

On i Kizzy najbolji su prijatelji. Vole da ih mazimo zajedno, a ona ga je naučila toliko toga kako se igrati i uživati ​​kao pas. Radost je to vidjeti”, kaže ponosno Majorova vlasnica Lorraine.

NAPIŠI KOMENTAR

3 × two =