Sorry, no posts matched your criteria.

Šokantne fotografije: Šefica Evropske komisije i potpredsjednica Amerike s modricama na licu u kampanji protiv porodičnog nasilja

Vojvotkinja od Cambridgea, potpredsjednica Amerike Kamala Harris, predsjednica Evropske komisije Ursula Von Der Leyen, španjolska kraljica Letizia, predsjednica Evropske centralne banke Christine Lagarde pojavljuju se u kampanji o podizanju svijesti o porodičnom nasilju. Lice prekriveno modricama, crnim podljevima ispod očiju, slomljenim nosom…, slike su nepodnošljive za gledati i još šokantnije kada prepoznate žene na fotografiji. Tako se vojvotkinja od Cambridgea Kate Middleton pojavljuje na plakatima zalijepljenim na autobuskim stanicama i zgradama u Milanu i Španiji, kao dio kampanje podizanja svijesti protiv porodičnog nasilja.

“Ona ga je razotkrila. Ali niko joj nije vjerovao. Ali ostavili smo je samu. Ali mi je nismo zaštitili. Ali nije uhapšen”, rečenice su koje stoje ispod fotografije. Kampanju na engleskom i italijanskom jeziku pokrenuo je Alexsandro Palombo 26. novembra. Italijanski umjetnik retuširao je portrete nekoliko poznatih žena, osim vojvotkinje od Cambridgea, na njima prepoznajemo i američku potpredsjednicu Kamalu Harris, predsjednicu Evropske komisije Ursulu von der Leyen, predsjednicu Evropske centralne banke Christine Lagarde i Letiziju, španjolsku kraljicu, zamjenicu gradonačelnika Pariza Anne Hidalgo i predsjednicu Nacionalne fronte Marine Le Pen. Projekt je, piše „The Sun“ realiziran bez njihovog pristanka.

Autor fotografija je koncept pojasnio na svom Instagramu gdje je u tekstu osudio i ukazao na odgovornost države i institucija u zaštiti žena žrtava porodičnog nasilja, te naglasio neučinkovitost sistema u podršci i zaštiti žrtava.

“Zašto bi žena prijavljivala nasilje ako nakon prijave nije zaštićena od institucija i ionako je ubijena. Kako žena koja je žrtva zlostavljanja i nasilja još uvijek može vjerovati institucijama? Vidim samo da politika poziva žene da prijave, ali ne vidim da preuzima odgovornost za zaštitu i podršku žrtvama. Država koja ne štiti, već ostavlja žene same u rukama svog mučitelja, postaje tihi suučesnik. Mnogo je udruženja, volontera koji pokušavaju podržati žrtve s vrlo malim sredstvima, ali politika, institucije i država moraju preuzeti odgovornost”, rekao je Palombo.

Palombo je dodao da je odabrao poznate žene kao podsjetnik da i jake žene mogu biti žrtve nasilja.

Foto credit:Alexandro Palombo

NAPIŠI KOMENTAR

3 × 3 =