Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • ŽIVOT&MOĆ  • Aktuelno  • Majke i očevi 11 je razloga zbog kojih treba da osnažite svoju žensku djecu!
osnažiti žene zula digest

Majke i očevi 11 je razloga zbog kojih treba da osnažite svoju žensku djecu!

Jeste li znali da su trudnoća i porođaj među vodećim uzrocima smrti djevojčica? Da se svakih pet minuta ubije jedna djevojka? U nastavku donosimo vam istraživanje njemačkog magazina Brigitte (sa našim dopunama vezanim za statističke podatke na našim prostorima), u kojem je sažeto 11 polja na kojima su prava i život djevojčica, djevojaka i žena na globalnom nivou najviše ugroženi. I zato drage majke i očevi, svu svoju roditeljsku ljubav usmjerite na to da osnažite svoju žensku djecu da bi sutra vodile što kvalitetniji život, a ne da budu žrtve nakaradnih tradicija i običaja. Ne učite svoje kćerke da svoju ulogu u životu svode na pranje suđa i služenje mužu i drugim muškim članovima domaćinstva, već ih osnažite i budite njihov vjetar u leđa da, ukoliko žele, mogu da budu i arhitektice, i astronautice, doktorice, majke, domaćice, ugostiteljice, učiteljice…, da jedno ne isključuje drugo. Da mogu biti šta god požele. Kada dijelite imovinu ne ostavljajte imanja samo muškoj djeci, već zaštitite i svoju žensku djecu. Ne robujte tradicijama i običajima svojih majki i očeva!

1 DJEČJI BRAK

Svake dvije sekunde neki roditelji u svijetu “prodaju” svoje žensko dijete najboljem ponuditelju, uglavnom, mnogo starijem muškarcu. Više od 700 miliona žena trenutno živi u brakovima koji su sklopljeni prije njihovog 18. rođendana. Djevojkama se često uskraćuje pravo na planiranje porodice i slobodan izbor partnera.

2 SMRTNOST PORODILJA

Pet puta je veća vjerovatnoća da će djevojke mlađe od 15 godina umrijeti na porođaju nego žene starije od 20 godina. Uprkos pubertetu, njihova tijela često nisu adekvatno pripremljena za trudnoću, što može dovesti do komplikacija. Trudnoća i porođaj također su najčešći uzroci smrti djevojčica starijih od 15 godina. Svake godine 16 miliona djevojčica/djevojaka u dobi od 15 do 19 godina rodi dijete.

3 OBRAZOVANJE

Djevojčicama je često uskraćeno obrazovanje zbog toga što se umjesto na školovanje forsiraju na brak, na rađanje, kao i da budu dostupne drugima kao jeftina ili besplatna radna snag. Oko 130 miliona djevojaka širom svijeta uskraćena je mogućnost pohađanja škole.

4 ISKORIŠTAVANJE

Za dječake su mahom predviđeni poslovi u industriji ili poljoprivredi, dok je posao djevojčica u kućanstvu manje vidljiv. Djevojčice u dobi od pet do 14 godina širom svijeta provode 550 miliona sati dnevno radeći kućanske poslove, 160 miliona više od dječaka.

Foto credit:Pixabay

5 SEKSUALNO NASILJE

Nakon što žena bude silovana, bilo da je žrtva silovanja u ratu ili nekim drugim prilikama, nerijetko je odbacuju muž i zajednica.

6 GLAD

Kad je hrane malo, djevojke i majke uglavnom jedu posljednje i najmanje, iako imaju središnju ulogu u uzgoju, žetvi i pripremi širom svijeta.

7 TRGOVINA LJUDIMA

I djevojčice i dječaci su žrtve globalne trgovine ljudima. No, od najčešćih oblika trgovine ljudima žrtve su naročito djevojke. Čak 79 posto njih se seksualno iskorištava i nakon što budu otete i porobljene tjeraju u prisilnu prostituciju.

8 POLITIČKO SUDJELOVANJE

Samo 23 posto zastupnika širom svijeta su žene. A ni tu nismo toliko progresivni. Procenat žena na listama za političke funkcije i dalje je zanemariv u odnosu na muškarce. Ali malo utjehe nam može dati podatak da ni Njemačkoj također ne ide tako dobro na globalnoj ljestvici…

9 SMRT OD NASILJA

Biti djevojčica opasno je po život na mnogim mjestima; na ulici, ali i kod kuće. Širom svijeta svakih pet minuta jedna djevojka umre od posljedica nasilja.

Prema podacima Agencije za ravnopravnost spolova u BiH, svaka treća žena je žrtva nasilja, a svaka druga starija od 15 godina doživjela je neki oblik psihičkog, ekonomskog ili fizičkog maltretiranja.

Čak 84 posto ne prijavljuje nasilje policiji. One koje nakon što prijave nasilja obično ne dobiju pravodobnu zaštitu, te naposlijetku bivaju ubijene. Od 2015. ubijeno je 56 žena u BiH.

U Hrvatskoj je prošle godine ubijeno 19, a u prvih osam mjeseci ove godine osam žena.

U saopštenju nevladine ogranizacije Autonomni ženski centar, objavljenom na Međunarodni dan borbe protiv femicida, najmanje 22 žene od početka 2020. godine ubio je partner ili drugi član porodice, a u još pet slučajeva postoji sumnja da se radi o femicidu.

„Sedam žena ubijeno je nožem, pet sjekirom, tri pištoljem, tri su prebijene do smrti, jedna je ubijena automatskom puškom, jedna aktiviranjem bombe, dok su dvije žene ubijene na druge načine”, navodi se u saopćenju.

Foto credit:Sydney Sims/Unsplash

10 SIROMAŠTVO

Budući da često nemaju pristup obrazovanju ili dobro plaćenom poslu, mnogo više djevojaka i žena živi u siromaštvu nego muškarci. Sve zajedno vodi u začarani krug, jer oni koji žive u siromaštvu imaju manji pristup obrazovanju od bolje stojećih ljudi. Ne postoji niti jedna država na svijetu u kojoj su žene i muškarci ekonomski ravnopravni.

Foto credit:Namo Deet/Pexels

11 SAKAĆENJE GENITALIJA

Sakaćenje genitalija kod djevojčica, iako je međunarodno zabranjeno, još uvijek je okrutna praksa, s ozbiljnim doživotnim posljedicama po zdravlje, seksualnost i psihu. Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), oko 200 miliona djevojaka i žena je izloženo  sakaćenju genitalija. Gwladys Awo, koja se bori protiv takve prakse u Njemačkoj, za Brigitte.de je pojasnila: „Radi se o činu koji ima za cilj ukidanje ženskog užitka, ponižavanju žena. Radi se o moći.”

Foto credit:Gayatri Malhotra/Unsplash

ŠTA MOŽEMO UČINITI?

Konvencija UN-a o pravima djeteta jasno precizira da djevojčice i dječaci imaju ista neotuđiva prava širom svijeta. Ali stvarnost je drugačija: puno je veća vjerovatnoća da će djevojčice na razne načine biti spriječene da se slobodno razvijaju. Umjesto da preuzmu vodeće uloge u poslovanju, politici i društvu, one se bore protiv zastarjelih tradicija i trpe zlostavljanje i nasilje.

Šta možemo učiniti da to promijenimo? Možemo podržati neprofitne organizacije koje podupiru djevojke širom svijeta doniranjem ili sponzoriranjem djevojčica (npr. Populacijski fond Ujedinjenih naroda (UNFPA), Plan International, Oslobodi djevojku). Možemo više paziti da proizvode koje kupujemo ne proizvode djeca. A možemo krenuti od sebe i svoju djecu odgajati na način da spol nema nikakvu snagu da utječe na nečiji život u budućnosti.

Foto credit.Pixabay

NAPIŠI KOMENTAR

twenty − sixteen =