Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Zdravlje i wellness  • Zašto je dobro piti probiotike
probiotic zašto je dobro piti zula digest

Zašto je dobro piti probiotike

Probiotici su kombinacija živih korisnih bakterija i/ili kvasaca koji prirodno žive u našem tijelu. Na bakterije se obično gleda u negativnom svjetlu kao na nešto od čega se razbolijevamo. Međutim, u tijelu su stalno prisutne dvije vrste bakterija; dobre i loše bakterije. Kada dobijemo infekciju, broj loših bakterija se povećava i one zapravo naš sistem izbacuju iz ravnoteže. U takvim situacijama, dobre bakterije pomažu organizmu da eliminira višak loših bakterija, te se na taj način naš organizam vraća u ravnotežu. Probiotici koji sadrže dobre bakterije, pomažu da naše tijelo bude zdravo i da dobro radi. Oni su dio šire slike o bakterijama i našem tijelu, odnosno našem mikrobiomu.

Gdje u tijelu žive korisni probiotici (mikrobi)?

Iako ih najviše ima u crijevima,  na još nekoliko mjesta u i na tijelu se nalaze dobri mikrobi:

Usta

Vagina

Mokraćni put

Koža

Pluća

Kako djeluju probiotici?

Glavni zadatak probiotika, odnosno dobrih bakterija, je održavanje zdrave ravnoteže u tijelu. Dobre bakterije nas održavaju zdravim pospješujući našu imunološku funkciju i kontrolirajući upalu.

Svakodnevna, dobro uravnotežena prehrana bogata vlaknima pomaže u održavanju broja dobrih bakterija na odgovarajućem nivou u našem organizmu.

Mogu li koristiti probiotike za pomoć kod medicinskih stanja?

Iako se i dalje provode medicinska istraživanja o učinkovitosti probiotika na naše zdravlje, do sada je utvrđeno da imaju povoljan učinak kod mnogih stanja:

 • Proljev (i proljev uzrokovan antibioticima i toksinima koje proizvode sojevi Clostridium difficile)
 • Zatvor
 • Upalna bolest crijeva (IBD)
 • Sindrom iritabilnog crijeva (IBS)
 • Gljivične infekcije
 • Infekcije mokraćnog sistma
 • Bolest desni
 • Intolerancija na laktozu
 • Ekcem (atopijski dermatitis)
 • Infekcije gornjih dišnih puteva (upala uha, prehlada, sinusitis)
 • Sepsa (posebno u dojenčadi)

Mogu li uzeti ili pojesti nešto da povećam dobre probiotike (mikrobe) u svom tijelu?

Naravno, kroz hranu, piće i suplemente moguće je povećati količinu dobrih mikroba u tijelu. Neki od vas su već u svoju svakodnevnu ishranu uveli namirnice bogate probioticima, ali vas svakako podsjećamo da je fermentirana hrana (jogurt i kiseli krastavci, na primjer) dom mnoštvu dobrih bakterija koje pomažu našem tijelu. Također, postoje i fermentirani napici poput kombuche (fermentirani čaj) ili kefira (fermentirani mliječni napitak) kojima ćete unijeti dodatne probiotike u ishranu.

U kefiru ćete pronaći određene količine probiotika Foto credit:Alison Marras/Unsplash


Kao i u kombuchi Foto credit: Megumi Nachev/Unsplash

Osim hrane, probiotike možete unijeti u organizam i putem dodataka prehrani, što je naročito preporučljivo u periodima kada naš imuni sistem slabi zbog raznih viroza. Probiotici nisu lijekovi i za njih vam ne trebaju liječnički recepti. Jednako kao i kod naprimjer Vitamina C, jako je važno da unosite kvalitetan proizvod, da vodite računa o njegovom sastavu i slično.

Važno je da uvijek razgovarate sa svojim liječnikom prije nego započnete bilo kakvu vrstu unosa suplementa ili veće promjene u vašoj prehrani.

Sa doktoricom prirodne medicine Enrom Ćurovac-Hadžović razgovarali smo o učinkovitosti i primjeni probiotika Forever Active Pro-B koji je prisutan na našem tržištu. Jedinstven je po formuli, sastavu i količini dobrih bakterija.

Kako probiotik djeluje na organizam?

Forever Active Pro-B pomaže uspostaviti prirodnu bakterijsku floru crijeva, koja često stradava zahvaljujući prehrambenim navikama i nepovoljnim načinom života koji nehotice mogu dovesti do smanjenja prirodnih “dobrih” bakterija u našem sistemu.

Crijevnom florom nazivamo sveukupnost bakterija koje se nalaze u tankom i debelom crijevu, a potrebne su za njihovu zdravu funkciju. Nisu sve bakterije “loše”, a većina ih je neophodna za normalno funkcioniranje probave. Te bakterije nazivamo probioticima. Crijevnu floru može oštetiti nezdrava hrana, neredovita prehrana, konzumiranje alkohola, pušenje, štetni utjecaji okoliša, utjecaj stresa itd, što dovodi do značajnog pada imuniteta. Forever Active Probiotic pomaže u svladavanju neravnoteže stvorene našom prehranom i načinom života što dovodi do smanjenja količine prirodnih probiotika. Ponajprije djeluje u debelom crijevu gdje sudjeluje u procesu probavljanja hrane, pomaže u otpuštanju hranjivih tvari za apsorpciju, i pozitivno pridonosi normalnom ljudskom rastu i razvoju pomažući u održavanju uravnoteženog i zdravog organizma.

Koja su osnovna svojstva probiotika Forever Active probiotic?

Probiotici su vrlo osjetljivi i zato Forever Active Pro-b ima ekskluzivnu, patentiranu tehnologiju kombinacije triju ovojnica unutar kapsule, koja otvara probiotike tek kad stignu u željeno odredište. Prva ovojnica se razgrađuje u želucu i tu se otpušta dio pozitivnih bakterija, druga u tankom crijevu sa istim učinkom a treća u debelom crijevu. Otpušta se jedinstven niz od šest korisnih vrsta bakterija (Lactobacillus acidophilus, Bifidobacterium longum, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus, Lactobacillus bulgaris i Lactobacillus plantarum).

Nije nužno da ga držite u frižideru, jer je na sobnoj temperaturi stabilan. Forever Active Pro-b savršeno djeluje zajedno s Foreverovim patentiranim Aloe Vera Gelom koji djeluje kao “prebiotik” i pruža idealnu sredinu za djelovanje probiotika.

U svom sastavu ima:

 • Bifidobacterium lactis (5,2 milijardi) 30 mg
 • Lactobacillus rhamnosus (1,15 milijardi) 20 mg
 • Lactobacillus reuteri (580 milijuna) 10 mg
 • Lactobacillus acidophilus (580 milijuna) 8 mg
 • Bifidobacterium longum (200 milijuna) 5 mg
 • Bifidobacteriumbifidum (290 milijuna) 5 mg
 • Ne sadrži kvasac, pšenicu, gluten, kukuruz, mliječne proizvode, umjetne boje ili konzervanse
 • Jedinstven je po formuli, sastavu i količini dobrih bakterija.

U kojoj količini ga konzumirati, može li se preporučiti da se uzima svaki dan?

Uzima se jedna kapsula dnevno na prazan želudac, pola sata poslije toga nije preporučljivo jesti da ne bi omeli razgradnju kapsule. Preporučena dnevna doza je jedna kapsula dnevno.

Mogu li ga konzumirati djeca?

Da, djeca ga mogu konzumirati, i moje dijete ga koristi često kao prevenciju, jer sadrži i Cink tako da je preporučljiv za podizanje imunog sistema.

Koristite li ga Vi, koje učinke po zdravlje želuca ste osjetili?

Koristim ga najmanje jednom u tri mjeseca kao preventivu. Ono što sam primjetila je da nemam nikakvih problema sa probavom, da se ne nadimam poslije obroka, da je stolica redovna i da je imuni sistem na visokom nivou jer se srećem sa jako puno ljudi i samim tim sam više izložena riziku od bolesti.

Foto credit (naslovna):Julia Zolotova/Unsplash

 

NAPIŠI KOMENTAR

two × 3 =