Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Hrana i piće  • Najbolje hurmašice smo probali u Maglaju kod tete Zlate: Donosimo recept

Najbolje hurmašice smo probali u Maglaju kod tete Zlate: Donosimo recept

Hurmašica je jedno od tradicionalnih slatkih jela koja se pripremaju na našim prostorima. Gotovo da nema praznika u kojem nema i hurmašice. Vjerujemo da različiti krajevi baštine slične, ali opet različite recepte za njihovu pripremu. Mi smo prošle sedmice naročito oduševljeni bili kada smo ih probali u Maglaju, kod tete Zlate, koja i u svojim penzionerskim danima priprema tako ukusne specijalitete. Njena goveđa supa je jelo koje dugo ne zaboravljate, otkrila nam je da je tajna u puteru. No, kada je došao red na desert, tražli smo čak dva. Hurmašice s pekmezom su sigurno najbolja slastica koju smo u posljednjih nekoliko godina probali.

U nastavku donosimo recept i dajemo vam ideju šta da pripremite ovog vikenda.

SASTOJCI

  • ½ margarina
  • ½ maslaca
  • 3 fildžana ulja
  • 2 kašike supene pavlake
  • 1 jaje
  • 3 šolje (od kafe) kiselog pekmeza od jabuke
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 fildžan oraha
  • Brašna po potrebi

PRIPREMA

Margarin, maslac, ulje, pavlaku, jaje, pekmez, prašak za pecivo dobro sjedinite, dodajte orahe (isijecite ih nožem ili izrendajte, ne trebaju biti samljeveni), brašna dodajte po potrebi, toliko da možete napraviti loptastu smjesu, koja se neće lijepiti za zdjelu i prste, i od koje ćete moći lako praviti kuglice za formiranje hurmašice. Hurmašice stavite na rende i prstima pritisnite i oblikujte hurmašicu.

ZALJEV

  • ½ kilograma šećera
  • ½ litre vode
  • 1 vanilin šećer
  • Kuhati nekoliko minuta, a onda ostaviti da se ohladi.

NAPOMENA: Važno da je jedno od dvoje (hurmašice ili zaljev) hladno. Prema ovom receptu zaljev je najbolje napraviti prije tijesta za hurmašice, ohladiti ga i zatim preliti preko vrelih hurmašica.

Prijatno!

NAPIŠI KOMENTAR

15 − 13 =