Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LJEPOTA  • Aida Jokanović otkriva tajnu njegovane kože

Aida Jokanović otkriva tajnu njegovane kože

Aida Jokanović je nakon uspješne televizijske karijere radni fokus usmjerila ka svom modnom brendu Wholly Wear. Ono što izlazi iz Wholly Wear radionice su autentični odjevni komadi, a upravo je autentičnost Aidu izdvajala na regionalnoj sceni još dok je radila kao voditeljica popularnih televizijskih formata (Fanta hip-hop drop top, Leteći start). Poseban voditeljski pečat zajedno sa Zvonimirom Đukićem Đuletom, frontmenom benda Van Gogh i Idom Prester dala je 2019.godine i dodjeli Music Awards Ceremony (MAC). Nažalost, bio je ovo samo privremeni Aidin povratak na televiziju.

Nedavno je postala zaštitno lice globalne Eucerin® AntiPigment kampanje. Osim o saradnji sa njemačkim brendom, Aida govori i o svojim wellness ritualima, self-careu, beauty proizvodima kojima je vjerna, stilu, ali i otkriva kako se čuva toksičnih ljudi i situacija,te kako je pobijedila svoje male nesigurnosti.

Šta “self-care” tebi podrazumijeva?

Sve što me čini mirnom, zdravom i sretnom. Ponekad je to samo ležanje ispod tople dekice i ništa. Ponekad kafa zbog koje sam navila alarm sat vremena ranije. Self-care je sve zbog čega se ne kaješ, zdrava komfor zona čije granice sami određujemo.

Šta ti je trenutna opsesija kad je o vježbanju riječ?

Nemam opsesiju po tom pitanju. Dosta šetam, ali nisam opsesivna u tome.

Jedan wellness ritual koji ne smiješ propustiti?

Čaša tople vode, po mogućnosti sa limunom i nekoliko kapi maslinovog ulja, čim ustanem.

Foto credit:Julia Zolotova/Pexels

Koja je tvoja sedmična self-care beauty rutina?

Vikend je rezervisan za ništa. Mislim da smo u tom “ništa” svi mnogo svjesniji i prisutniji. Da svjesnije jedemo, žvaćemo, njegujemo se, mislimo…Subota i nedjelja su rezervisani za sve ono što se ne mora, a prija. Nebitno da li se radi o sjedenju u tišini, sa maskom na licu, ili ritualu pospremanja ličnog prostora…

Tvoja tajna za oporavak od ozljede?

E, med! Med je čudotvoran za sve te male ozljede, suhu kožu, ispucale usne, ranice od akni…

Koji je tvoj brzi, a pun energije i dobrih sastojaka doručak?

Voćni šejk sa žitaricama.

Šta koristiš od suplemenata kad je o ishrani riječ?

Nakon preležane korone nastavila sam unosti sve vitamine koji su mi bili dio terapije; D, C, E, Cink i Selen i kunem se u učinkovitost Manuka meda.

Foto credit:Pavel Danilyuk/Pexels

Kako radiš mentalni wellness?

Prosvjetljenje na tu temu doživjela sam prije nekoliko godina kada sam napravila radikalan rez i preko noći se pozdravila sa gradskim životom, tako što sam otišla na planinu i gore ostala pola godine. Mislim da sam se tada prvi put povezala sa sobom i čula sebe. Vjerujem da me to iskustvo naučilo tome da danas nemam problem reći NE ni toksičnim ljudima, ni situacijama, ni informacijama.

Dosta meditiram, također. U stanju sam biti na sastanku i primiti sve relevantne informacije koje su mi neophodne, a istovremeno ostati mirna za sve spoljnje nadražaje koji se u tim okolnostima podrazumijevaju. Stvarno mislim da više benefita za naše zdravlje ima desetominutno gledanje u jednu tačku, od naprimjer gledanja vijesti.

Top tri rituala koja uvijek radiš kad si na odmoru, neovisno o tome gdje ljetuješ ili zimuješ?

Više čitam, više kuham i manje telefoniram.

Foto credit:Karolina Grabowska/Pexels

Koliko često staješ na vagu?

Baš rijetko.

Foto credit:Pexels

Bacaš li ili dijeliš suvišnu odjeću iz ormara?

I jedno i drugo. Ono što je apsolutno nenosivo bacam, ostalo prosljeđujem.

Jesi li vjerna jednom parfemu?

Kad otkrijem novi, budem mu vjerna i po nekoliko godina. Trenutno je to Le Labo „Santal 33“.

Beauty proizvod kojem si godinama vjerna i zašto?

Ne, u smislu brenda, ali ne mogu zamisliti jedan dan bez balsama, ili melema za usne. Ima ih više koje volim. To mi je kao pranje zuba. Čudno mi je što svi nemaju takvu percepciju.

Postala si zaštitno lice globalne Eucerin® AntiPigment kampanje. Kako je došlo do saradnje sa brendom Eucerin?

U oktobru prošle godine, otputovala sam u Njemačku kako bih snimila globalnu kampanju za Eucerin Anti Pigment liniju proizvoda. Cijela priča počinje nešto ranije. Naime, u aprilu iste godine u jeku korone, na svom instagram profilu potražila sam pomoć i savjete kako se riješiti hiperpigmentacija sa kojima sam se bezuspješno borila još od posljednje faze trudnoće. Gotovo svi odgovori vodili su ka Eucerin preparatima, a paralelno sa tim istu preporuku sam dobila i od jednog od najcjenjenijih dermatologa u Srbiji. Moj vapaj za pomoć stigao je i do lokalnog ogranka Eucerina. Poslali su mi preparate i nakon samo dvije sedmice korišćenja, uočila sam fenomenalne rezultate, koji su bili sve očigledniji. Nekoliko mjeseci kasnije, kada sam se uveliko pozdravila sa flekama, stigao je i poziv da budem dio globalne kampanje.

Koja je preporuka kako na dnevnoj osnovi koristiti preparate iz Eucerin® Anti-Pigment linije?

Osim što preparati rade posao, čini mi se da je mnogo važnu ulogu tu odigrala i moja promjena odnosa prema nezaštićenom izlaganju suncu. Dok se problem nije pojavio, ja sam se nemilosrdno sunčala, nekad se mazala zaštitnim kremama, ali češće ne. Sada mi je ritual takav da koristim anti-pigment serum i noćnu kremu navečer, a ujutru serum i dnevnu kremu koja ima i zaštitni faktor, uz podrazumevajuće pravilo da se sklonim sa sunca u kritičnim periodima.

Na kojim promjenama na koži lica si najviše zahvalna njihovoj liniji?

Riješili su mi problem hiperpigmentacija, ali zbog hijaluronske kiseline koja je sastavni dio seruma, moja koža sigurno nije žedna.

S kojom slavnom ženom bi voljela zamijeniti kozmetičku torbicu?

Nemam pojma stvarno. Nikad nisam o tome razmišljala.

Kako si se izborila sa svojom nesigurnosti?

Psihoterapijom.

Šta te demotivira?

Isto ono što mi je i životno gorivo – neizvjesnost.

Kako kanališeš kada osjetiš lošu energiju u sebi i pretvaraš je u dobru?

Ne kanališem. To lažno samopouzdanje i lažni mir i sve afirmacije “ljubav, cvijeće, proljeće” su izvježbana neautentičnost, koja dugoročno može imati ozbiljne posljedice. Misliš da si iskanalisala, a zapravo si sakrila nešto što je još uvijek tu i neće otići samo od sebe. Loša energija je loša energija. Svi smo joj skloni i mislim da je mnogo važno da je prepoznamo i priznamo. Setom pitanja, sebe mogu dovesti do odgovora odakle to dolazi i na taj način racionalizovati situaciju. Drugim riječima “Don’t fake it, couse you won’t make it”, garantovano.

Vlasnica si modnog brenda Wholly Wear. Kako bi opisala svoje putovanje i putovanje svog brenda od osnivanja do danas?

Wholly je već pet godina neizostavan dio mene i mog života. Nastao je dok sam bila trudna, potpuno spontano, iz želje da učinim nešto lijepo i drugačije za nekoga koga mnogo volim, tj. za moju kumu. Bez strategije, plana, od jedne stare bijele majice i malo boje za tkaninu. Zamislila sam tu majicu i tačno vidjela kako će da izgleda. Da ne kažem, imala sam viziju. Osjetila sam. Osjetila sam kako će se Selena osjećati kad je bude nosila. Danas i uvijek, Wholly će biti nešto na šta sam mnogo ponosna i što će me stalno podsjećati na to šta se sve može desiti iz ljubavi.Samo neki od odjevnih komada brenda Wholly Wear

Šta od Wholly Wear-a možemo očekivati u budućnosti?

Dosta stvari još uvijek učim, a dosta ih radim i intuitivno. Tako sam se u početku zamarala tim da je poželjno da ispratim neki šablon po kom se naprimjer ljetna kolekcija sprema tada, a zimska tada i slično. Prestala sam da se opeterećujem time i radim onako kako se osjećam, ne zato što sam uvjerena u uspjeh i potencijal brenda, već zato što svim svojim bićem stojim iza njega. Dokle god bude tako, biće i novih motiva i novih modela.

Kad ne znaš šta ćeš obući obično igraš na kartu?

Farmerke, dobra majica, blejzer po potrebi.

Šta čini dobar stil?

To kako se osjećaš u tome što nosiš. Nebitno šta je to.

Živiš li u svom mikrosvijetu ili smatraš da je ovo vrijeme i područje u kojem živimo takvo da niko sebi ne smije dopustiti da ne bude društveno angažiran, osvješten i slično?

To u kakvom vremenu živimo i posebno područje u kojem živimo nas tjera u sopstvene mikrosvjetove. E sad, možda je paradoksalno, ali mislim da se upravo iz mikrosvjetova rađaju iskre angažiranosti i svjesnosti. Uradiš nešto dobro danas, a onda te na sljedećem koraku stigne neka tako jeziva vijest i natjera te da pomisliš kako je sve besmisleno, da posumnjaš u dobro, da se pitaš… Ali, sve više vjerujem da je baš to poenta, činiti dobro, biti angažiran, čak i kad nade nema.

Razgovarala:Amela Keserović Polić

 

NAPIŠI KOMENTAR

two × four =