Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • MODA  • Predstavljamo novu kolekciju Emine Husedžinović Ibrahimović iz ciklusa Secesija VI

Predstavljamo novu kolekciju Emine Husedžinović Ibrahimović iz ciklusa Secesija VI

Nove kolekcije bh. dizajnerice Emine Husedžinović Ibrahimović rado očekujemo. U kontinuitetu njen dugogodišnji modni rad fokus stavlja i na afirmaciju bh. nasljeđa kao univerzalne vrijednosti, što se ogleda i u njenoj posljednjoj kolekciji iz ciklusa Secesija VI. Kolekcija se sastoji od tri segmenta koji determiniraju različiti tematski okviri i koloristički senzibilitet povezani u skladnu cjelinu formalnim i stilskim odrednicama prepoznatljivog dizajnerskog rukopisa.

Iako se doimaju kao nepomirljive suprotnosti tri komponente “Maska”, “Ključ” i “Behar”  se međusobno prožimaju i dopunjuju. Svaku kolekciju najavljuje modnim performansom po jedan umjetnik: balerina, muzikolog i muzički bend.

Modeli tematski povezani terminom “Maska” neminovno u sebi nose asocijacije na pandemijsku krizu i gubitka identiteta .Poveznica je maska. Iza maske svi su ljudi jednaki, gubimo identitet i gestikulaciju. Kao što kaže jedna reklama: „smijemo se očima“.

Taj snažan osjećaj nesigurnosti i straha od neizvjesnosti podcrtan je ahromatskim kontrastima uz intenzivno ružičastu boju i dezen bosanskog čilima. Nadalje uočava se upotreba različitih tekstura i transparentnosti materijala koja je u funkciji realizacije osnovne ideje čiji kontinuitet se nastavlja i u drugom dijelu kolekcije kao i reljefnih površina nastalih našivanjem uskih krpica žoržetnog muslina dajući živost i fluidnost odijevnih predmeta.

Simbolika” Ključa” ogleda se u njegovoj dvostrukoj ulozi kao elementa kojim se otvara ali i zatvara ulazak u određeni prostor ili violinski ključ označava opseg visine tonova. Ključ predstavlja i simbol tajne koju  otkrivamo, zagonetke koju treba riješiti i poduhvata koji bi trebalo da se preduzme. Možemo ga interpretirati i kao izlazak iz krizne situacije, rješenje problema, bljesak prosvjetljenja i otkrića, simbol napretka. Metalni ukrasi u vidu različitih ukrasa oplemenjuju ovu kolekciju. Metalni patent zatvarač koji se također otvara “ključem” omogućuje transformaciju odjevnih predmeta dajući im drugu funkciju i estetiku. U ovom dijelu kolekcije kolorit je sveden na kontrast crne i bijele boje uz upotrebu metalnih aplikacija kao asocijacija na odabrani tematski okvir. Akromatski kontrast uz upotrebu crvene boje kao kolorističkog akcenta koja ostavlja prostor za optimizam jer je simbol krvi, strasti ali i života.

Treći dio pod nazivom “Behar” donosi optimizam u simbolici preporoda, rađanja novog života koje nam donose prve naznake proljeća. Kroz pastelni kolorit i monohromne harmonije s akcentima trodimenzionalno oblikovanih floralnih aplikacija autorica ostaje dosljedna formi koja prožima i povezuje cijelu kolekciju. Poznata slika Vincenta Van Gogh-a “Cvjetanje bademovih grana” označava početak novog života, proljeće, toplinu i životnu radost. Upravo ova slika je inspiracija za kolekciju “Behar”kao i njena paleta. Zorno ukazuje na neminovnost promjene, vječno balansiranje između svjetla i tame, nezaustavljivi  proces smjene života i smrti. Za razliku od ekspresivog, snažnog karaktera modela determiniranih nazivima  “Maska” i “Ključ” ovaj dio kolekcije u sebi sadrži nježnu, poetsku, romantičarsku notu koja naglašava  fragilnost ljudske egzistencije  ali i slavi  njenu ljepotu. Neovisno od osjećaja prolaznosti, koji se veže za  ljudsko biće baš kao i  za behar, u tom buđenju ranog proljeća akcentirana  je i radost življenja.

Eminina nova kolekcija bit će prezentirana 04.decembra kroz svojevrsni modni performans u Bosanskom kulturnom centru u Sarajevu.

U nastavku donosimo vam fotografije nove kolekcije.Produkcija editorijala:

Organizator: Udruženje Urban-Etno

Vođa projekta: Kemal Ibrahimović

Fotograf: Kristina Benić

Modeli: Lara Sutović, Džejla Mahmutović, Ajla Podžić,Husneta Tupković, Arnela Selimović,Ajla Mahmutbegović

Šminka: Nermina Nerma Ibrulj, Najla Vilić, Kultura ljepote

Frizura: Samira Kasumović

Kostim: Emina Husedžinović Ibrahimović

Pokrovitelji: Federalno Ministarstvo kulture i sporta, Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacija za scensku i likovnu umjetnost, Oriflame.

 

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

4 × one =