Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • MODA  • To nije torba, to je Birkin

To nije torba, to je Birkin

Na listi čekanja legendarne Hermès Birkin torbe možete biti godinama. To je potvrdila i jedna dama koja je na jednom modnom forumu podijelila svoje iskustvo kupovine Black Togo Leather Birkin torbe. Dvije godine je posjećivala lokalni Hermès butik, s ciljem da se sprijatelji sa uposlenicima. Svakih nekoliko mjeseci je dolazila u butik, i svaki put bi kupila neki modni dodatak, kako bi stekla povjerenje uposlenika i dokazala svoju privrženost brendu. Kada je o potrošenom novcu riječ, žena je na kupovinu Hermes dodataka potrošila više nego što košta jedna Birkin torba (početna cijena je 8.500 dolara i raste do 432.000 dolara za rijetku verziju izrađenu od kože himalajskog krokodila).

Konačno, stigao je i taj dan, kontaktirala ju je saradnica iz Hermes radnje, i rekla joj da je torba koju priželjkuje na zalihama. Sve obaveze je ostavila i ekspresno odjurila u Hermès gdje ju je čekala njena dragocjena, nova Birkin torba.

Nakon ove priče iz stvarnog života, postavlja se pitanje: Šta Hermès Birkin čini tako posebnom? Zašto žene pristaju na tako rigorozne procedure, pa čak i na petogodišnje liste čekanja kako bi ih kupile?

  1. Da bi se izradila jedna torba potrebno je 48 sati rada, raspoređeno po danima, to iznosi sedam dana, i taj posao obavlja jedna osoba.
  2. Hermes ne prodaje svoje torbe putem interneta ili preko preprodavača, ali u nekim online prodavnicama možete kupovati starije modele po principu aukcije.
  3. Navodno, proizvođač bez prethodne najave može izbaciti neku boju ili obradu iz proizvodnje.
  4. Specijalne narudžbe ili ne dođu nikada na adresu ili godinu, dvije nakon dogovorenog datuma.
  5. Torba je prepoznatljiva po metalnim dodacima i malom katancu na sebi, i oni se ne mogu oguliti, jer su izrađeni od plemenitih metala ili zlata. U prošlosti su često bili optočeni dijamantima.
  6. Vrlo lako je prepoznati kopiju, naročito analizom metalnih dodataka.
  7. Ako želite isprobati Hermès Birkin torbu prije nego se odlučite izdvojiti malo bogatstvo za vlastiti primjerak, to možete učiniti preko portala VillageLuxe, koji je pokrenut 2016.godine. Torbu možete iznajmite na sedam dana i to zadovoljstvo će vas koštati 295 dolara, nakon čega je možete vratiti ili kupiti.

Na Christie’s aukciji u Hong Kongu tajanstveni kupac je za model “Himalaya” iz 2014. godine napravljen od krokodilske kože s detaljima optočenim s 205 dijamanata i 18-karatnim zlatnim kopčama, izdvojio 380 hiljada dolara, što je torbu učinilo i zvanično najskupljom na svijetu. Više se isplati investirati u Birkin torbu nego u zlato. Da, neka vas to ne iznenađuje, jer vrijednost Birkinice je tokom 35 godina porasla za čak 500 posto, što je stopa rasta veća nego kod zlata na američkom tržištu. Prema istraživanju, od 1980-ih godina, vrijednost zlata je oslabila, i to po stopi od 1.5 posto godišnje, dok je vrijednost Birkin torbe porasla za 14.2 posto, čime je osvojila titulu “najsigurnijeg ulaganja na tržištu”.

Foto credit:Hermes

Kako je uopće „rođena“ Birkin torba? Priča počinje davnih 70-ih godina na letu Air Francea. Jane Birkin, u to vrijeme it djevojka, pjevačica i glumica čiji stil se kopirao, stavljala je svoju poznatu torbu od slame u pretinac iznad sjedala, kada su joj stvari iz torbe ispale.

Muškarac koji je sjedio do nje savjetovao ju je da investira u torbu s džepovima, na šta je ona odgovorila: “Onog dana kada Hermès napravi jednu s džepovima, ja ću je i imati.” Zaintrigiran njenom izjavom, saputnik, koji nije bio niko drugi do Jean-Louis Dumas, izvršni direktor Hermèsa, zamolio ju je da mu opiše svoju torbu iz snova.Na licu mjesta ju je skicirala, a on joj je obećao da će je izraditi za nju. Kad su je pozvali u atelje da vidi torbu, Dumas ju je zamolio da torbu nazovu njenim imenom.

Za Hermes Birkin torbom luduju slavne žene, ali i one druge, koje žive daleko od kamera, ali sa izdašnim bankovnim računima. Ovo je statusna torba i tu nema dvojbe. Jane Birkin je ukrasi detaljima, da bi izgledala malo drugačije, a nakon što je iznosa daruje je nekome ko je silno želi. Sjetimo se samo jedne od epizoda popularnog „Seksa i Grada“ kada u jednoj od scena u Hermes radnju dolazi Samantha u želji da kupi Birkin torbu. Ona očajnički želi torbu i spremna je na bilo koju vrstu mahinacije, samo da je dobije. Tada joj prodavač ljubazno objašnjava da ne može kupiti onako kako je zamislila i naglašava: “To nije torba, to je Birkin.”

Pokušavamo razumjeti šta je prouzrokovalo ovoliku popularnost torbe. Prvo, ona je ultimativni statusni simbol, koji nose slavne žene. Priča se da Victoria Beckham posjeduje čak 100 Birkin torbi. Klan Kardashian također je skupio impresivnu kolekciju Birkinica. Kanye West kupio je 2013. supruzi Kim Kardashian torbu za 30.000 funti, a čak je i njihova kćerka, kada je imala samo šest godina, 2019. godina viđena kako nosi mini Birkin u bijeloj boji. Drugo, ona nosi ime Hermès, koje od 1837. godine predstavlja najvišu kvalitetu kožne galanterije. I treće, tu je dašak ekskluzivnosti i mitologije vezano za torbu, prije svega zato što ju je teško kupiti i što je toliko luksuzna da se ne može porediti s drugim torbama.

Ovu torbu nikada nijedan trend nije mogao uzeti pod svoje. Ona je izvan svakog trenda. Zato i jeste najikoničnija torba svih vremena.
Foto credit:Hermes

NAPIŠI KOMENTAR

two × four =