Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Vijest koja će obradovati vlasnike: Aviokompanija dozvolila putnicima da ljubimci putuju s njima u kabini

Vijest koja će obradovati vlasnike: Aviokompanija dozvolila putnicima da ljubimci putuju s njima u kabini

Vijest koja će obradovati vlasnike kućnih ljubimaca dolazi iz aviokompanije Etihad Airways, koja je upravo najavila da putnici mogu povesti svoje krznene ljubimce; mačke i pse, u kabinu sa sobom. Avioprijevoznik je još u septembru dopustio ukrcavanje dresiranih službenih životinja u kabinu, ali nova objava za mnoge je prijatno iznenađenje, jer više neće morati svoje ljubimce smještati u teretni (prtljažni) dio aviona, nego će sada s njima bezbrižno putovati u putničkom dijelu aviona.

Međutim, i ova odluka ima nekoliko propisa koje vlasnici moraju ispoštovati.

Kućni ljubimac mora imati najmanje 16 sedmica, i ne smije biti teži od 8 kg, uključujući i transporter. Vlasnici za svoje ljubimce moraju imati svu potrebnu putnu dokumentaciju. Također, neophodno je da putnici pošalju obrazac za rezervaciju najkasnije 72 sata prije leta. Ukoliko putujete u ekonomskoj klasi, prijevoz ljubimca košta 150 američkih dolara za let koji traje šest sati ili manje, a 250 dolara za letove duže od šest sati. Za one koji su u tranzitu, tada će se primjenjivati ​​kombinirana cijena. Putnici također mogu zakupiti i dodatno susjedno sjedište na koje će smjestiti trasporter s kućnim ljubimcem.

Kompanija Etihad Airways mislila je i na vlasnike sokolova, pa je dopustila putnicima da putuju sa sokolom besplatno, u vidu dopuštene ručne prtljage. Putnik može sokola smjestiti u avion i u vidu predate prtljage, ali će tada platiti 500 dolara po kavezu. U ekonomskoj klasi dozvoljen je jedan soko po osobi, odnosno dva sokola po dodatnom sjedalu, dok su u Business i Prvoj klasi  dopuštena dva sokola po osobi. Imajte na umu da ako želite putovati sa sokolom, da morate unaprijed obaviti razgovor sa službenicima Etihada kako biste izvršili rezervaciju.

Etihad je precizirao i koje uslove putnik koji putuje sa ljubimcem mora ispuniti:

  • Provjeriti sve propise o ulasku i izlasku za zemlje u koje letite i iz kojih letite
  • Svi potrebni veterinarski pregledi ili tretmani trebaju biti završeni
  • Konsultirati se sa svojim veterinarom o lijekovima koje bi možda trebali dati vašem ljubimcu tokom putovanja
  • Posjedivanje svih službenih dokumenata za putovanje ljubimca
  • Registrirati svog ljubimca za prijevoz u kabini najkasnije 72 sata prije leta i čekati potvrdu o prihvaćanju ljubimca na let.
  • Naviknuti ljubimca na putnu torbu.
  • Na raspolaganju imati povodac i odgovarajući pojas ili ogrlicu
  • Suhu hranu za kućne ljubimce u zatvorenoj posudi nositi u svojoj ručnoj prtljazi

Izvor: Savoir Flair

Foto credit (naslovna):@lunajets

NAPIŠI KOMENTAR

one + fourteen =