Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Auto i Tech  • Mobitel koji budi nostalgiju: Testirali smo novi smartphone Nokiu G10

Mobitel koji budi nostalgiju: Testirali smo novi smartphone Nokiu G10

Nekoliko dana prije nego što će u kina stići novi film o Jamesu Bondu „No Time to Die“, probala sam novi smartphone Nokia G10. Zašto spominjem, premijeru filma, pa baš zbog činjenice jer je Nokia službeni telefon koji koristi tajni agent 007, što me motiviralo da detaljnije istražim specifikacije i mogućnosti G10 modela.

Kada je mobilna telefonija postajala aktuelna na našim prostorima, i kada su mobiteli postali proizvod za masovnu upotrebu, Nokia je uvijek bila izbor broj 1 gotovo svih korisnika. Moj prvi telefon nije bila Nokia, ali sam ga svakako nešto kasnije kupila, jer kultna Nokia 3310 je bio telefon koji si jednostavno morao imati.

Od tada je prošlo mnogo godina, telefone sam mijenjala, neki brendovi su me oduševljavali, neki razočarali, neki su mi bili draži od drugih, a to „emotivno vezivanje“ za marku nije imalo uvijek samo veze sa rezolucijom kamere ili nekim super naprednim procesorom. Jednostavno, neki brend vam priraste srcu, neki ne. Zato me jako obradovala informacija da je Nokia lansirala smartphone, koji nije skup, a koji ima sjajne performanse. Željela sam probati uređaj.

Prva stvar koja me dojmila kod G10 bio je EKRAN TELEFONA. Inače volim ekrane većih dimenzija, jer telefon ne koristim samo za pregled društvenih mreža, već i čitanje vijesti, specijaliziranog novinskog sadržaja, studija i slično. I zato mi je važna preglednost i funkcionalnost ekrana. Kod Nokie G10 dvije stvari su se poklopile, ekran i činjenica da telefon nije glomazan da se ne može držati u rukama. Postignuta je mjera!

Veliki zaslon očarat će i vašu djecu, bilo da igraju igrice ili gledaju neki zabavni dječiji sadržaj.

BATERIJA može izdržati do tri dana bez spajanja na punjač, s tim da punjenje zbog velike baterije traje duže.

KAMERE su čak tri. Naime, G10 je dizajniran sa setom od tri kamere. Glavni objektiv je 13 MP, a druga dva; makro i dubinski od po 2 MP.

Ono što mi je zadavalo muke, a vjerujem da ću otkriti vremenom, tokom krištenja kako stvar funkcionira, je povratak na prethodni search. Ili je riječ o mom neznanju, ili je nova Nokia malo zakomplicirala postupak. Uglavnom, pribjegla sam rješenju početnika, tako što bih se vratila na početni zaslon, i krenula ispočetka. No, zanemarimo li moju šeprtljavost, nestrpljenje da odmah znam sve, Nokia G10 je kao i svi njeni prethodni modeli, vrlo jednostavan model za korištenje. Suvišnih funkcija nema, i to je ono što me kod Nokie uvijek radovalo. Nokia G10 je i telefon koji će svojim prepoznatljivim melodijama zvona i poruka, probuditi nostalgiju u vama. Vratiti će vas 10-15 godina unatrag, u sigurno bezbrižnije vrijeme, kada smo sa mnogo više užitka konzumirali sva dostignuća novih tehnologija i života uopće.

Nokia G10 je telefon o kojem svakako trebate razmisliti, naročito ako ste korisnik koji jako voli sms-ati, telefonirati, pročitati nešto kvalitetno i uvijek biti spremni da fotografijom sasvim dobre kvalitete zabilježite drage trenutke.

OSNOVNE SPECIFIKACIJE

Nokia G10

  • SISTEM: Android 11
  • EKRAN: 6,52 inča
  • PROCESOR: MediaTek Helio G25
  • BATERIJA: 5050 mAh
  • MEMORIJA: 3/4 GB RAM, 32 GB ili 64 GB
  • KONSTRUKCIJA: plastika, staklo
  • STRAŽNJA KAMERA: 13 MP (širokokutna), 2 MP (makro), 2 MP (dubinska)
  • PREDNJA KAMERA: 8 MP (širokokutna)Piše:Amela Keserović Polić
NAPIŠI KOMENTAR

19 + thirteen =