Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • MODA  • Svaka žena treba jednu osvetničku haljinu

Svaka žena treba jednu osvetničku haljinu

Princeza Diana bila je mnogo toga, ali dosadna u modnom smislu nikada! Njen stil je bio besprijekoran. Svakoj prilici u kojoj je bila znala je bez greške modno odgovoriti. Istina, nekada je kršila i strogi kraljevski protokol (dok je bila u braku sa princom Charlesom), ali to je bila njena buntovna priroda, te ni u takvim prilikama nije prelazila crvenu liniju. Sve do osvetničke haljine –revenge dress, koju je nosila na dan kada je njen suprug, princ Charles na televiziji priznao (ono što su i ptice na grani znale, a i sama Diana), da je u vanbračnoj vezi sa Camillom Parker Bowless.

Pozivnicu za Serpentine Gallery’s summer party u Londonu 1994.,prvo je odbila, ali se dva dana pred događaj (budući da su počele curiti informacije kako će taj dan, kada se događaj održava, na televiziji biti prikazan dokumentarac „Charles: The Private Man, The Public Role), predomislila. Jedan od organizatora gala zabave Tina Brown, stara Dianina prijateljica, dobila je iznenadni telefonski poziv u kojem ju je Diana obavijestila da će ipak doći. Kada ju je pitala šta namjerava, kratko je odgovorila:Vidjet ćeš.

Haljina je kasnije prozvana osvetničkom haljinom, jer ju je Diana odlučila nositi na dan kada je suprug pred cijelim svijetom priznavao svoju nevjeru

I zaista, iz crne limuzine je izašla u fenomenalnoj crnoj haljini, iznad koljena. Duboki dekolte dodatno je došao do izražaja zahvaljujući bisernoj statement ogrlici. Na nogama je nosila crne tanke hulahopke i štikle Manolo Blahnik.

Sada već pokojna urednica Voguea, Anna Harvey, koja je godinama bila Dianina stilistica, prisjetila se za Vogue te večeri: “Željela je izgled od milion dolara, i postigla ga je“.

Haljina je kasnije prozvana osvetničkom haljinom, jer ju je Diana odlučila nositi na dan kada je suprug pred cijelim svijetom priznavao svoju nevjeru. Prema pisanju Independenta, Diana je na događaj planirala obući drugu, dizajnersku haljinu, ali se predomislila, i iz ormara izvukla crnu haljinu, koju je kupila još 1991.godine na jednom shopping putovanju sa bratom. Haljinu je dizajnirala grčka dizajnerica Christina Stambolian. Dizajnerica je izjavila kako je Diana željela haljinu obući i ranije, ali je zaključila da je to “previše rizično”.

Princeza Diana u crnoj “osvetničkoj” haljini na gala zabavi 1994.godine

…u petoj sezoni serije “The Crown” oživjela ju je australska glumica Elizabeth Debicki

„Princeza je odlučila ne igrati nevinu, povrijeđenu ženu u bijelom, očito je bila ljuta. Igrala je na crno. Nosila je čak i crveni lak na noktima, što prije nikada nismo vidjeli. Govorila je: Budimo zli večeras!“, citirala ju je Stambolian.

Kao što se i očekivalo, dan nakon Dianinog ‘osvetničkog’ izlaska, njen modni odabir postao je vijest na naslovnicama u Velikoj Britaniji. Vijest o Charlesovom dokumentarcu, bila je tek sporedna. Na neki način, to je bio Dianin povratak u centar pozornosti. Dva desetljeća kasnije, australska glumica Elizabeth Debicki osvetničku haljinu ponovo je vratila u život, kroz svoju ulogu princeze Diane u petoj sezoni hit serije „The Crown“. Sličnost je nevjerovatna. Haljina s otvorenim ramenima, biserna ogrlica, ‘Diana frizura’ i ‘clutch torbica, sve je Elizabeth pred kamerama nosila bez greške. Zanimljivo je da je princezin osvetnički izgled tokom godina postao toliko popularan da čak postoji i Instagram račun pod nazivom @ladydirevengelooks koji je 2018. otvorila modna spisateljica Eloise Morgan nakon što je doživjela emotivni slom.

I da zaključimo, svaka djevojka i žena u ormaru moraju imati svoju revenge dress. U nastavku pronašli smo nekoliko prekrasnih modela koje možete pronaći u našim prodavnicama.

Zara

 


Guess/Fashion&Friends


Bershka


Zara


Liu Jo

Bershka


Foto credit (naslovna ilustracija):Canva

NAPIŠI KOMENTAR

thirteen − five =