Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • SCENA  • Događaji  • Jesensko vjenčanje dobitnice Nobelove nagrade za mir Malale Yousafzai u Birminghamu

Jesensko vjenčanje dobitnice Nobelove nagrade za mir Malale Yousafzai u Birminghamu

Dobitnica Nobelove nagrade za mir, 24-godišnja Malala Yousafzai udala se ove sedmice za Assera Malika. Lijepu vijest je na svom Instagramu s javnošću podijelila sama Malala, objavivši samo dvije fotografije sa ceremonije.

“Dragocijen dan u mom životu”, opisala je Malala 9. novembar, dan svog vjenčanja i dodala: “Asser i ja smo razmijenili prstenje kako bismo bili partneri za cijeli život. Proslavili smo malu nikku (izraz koji označava brak u islamskoj tradiciji) kod kuće u Birminghamu s našim porodicama. Molimo vas da molite za nas. Uzbuđeni smo što ćemo zajedno započeti ovo putovanje.”

Prema podacima s njegovog profila na LinkedIn-u, Asser Malik je generalni direktor Pakistanskog odbora za kriket. Malali je povodom vjenčanja stiglo mnogo čestitki, među kojima i one od Grete Thunberg i Priyanke Chopra. 24-godišnja pakistanska aktivistica, koja se od djetinjstva borila za prava žena, a posebno za obrazovanje mladih djevojaka, teško je ranjena 2012. godine, kada su talibani na nju izvršili atentat. Dvije godine kasnije postala je, sa 17 godina, najmlađa dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Do svoje druge godine na fakultetu razmišljala sam kako se nikada neću udati, nikada neću imati djecu, te da ću samo raditi svoj posao. Bit ću sretna i zauvijek ću živjeti sa svojom porodicom. Nisam shvatala da, kako godine prolaze da se i mi kao bića mijenjamo. I da imamo nove želje. Da rastemo

Zanimljivo je da je Malala u julu ove godine u intervjuu za „Vogue“ izrazila svoje rezerve prema instituciji braka pitavši se kako još uvijek ne razmije zašto se ljudi moraju vjenčati.

„ Ako želiš nekoga u svom životu, zašto moraš potpisivati ​​bračni papir, zar to ne može biti partnerstvo? Majka mi je rekla…Ne govori takve stvari! Moraš se udati. Brak je jako lijep.”, prisjetila se.

Malala, čiji su roditelji stupili u dogovoreni brak, mislila je da će njen jedini fokus biti studij na Oxfordu, gdje je 2020., diplomirala filozofiju, politiku i ekonomiju, kao i na gradnju profesionalne karijere. Vremenom se predomislila.

“Do svoje druge godine na fakultetu razmišljala sam kako se nikada neću udati, nikada neću imati djecu, te da ću samo raditi svoj posao. Bit ću sretna i zauvijek ću živjeti sa svojom porodicom. Nisam shvatala da, kako godine prolaze da se i mi kao bića mijenjamo. I da imamo nove želje. Da rastemo“, kaže Malala.

Foto credit:@malala

NAPIŠI KOMENTAR

five − 1 =