Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Zdravlje i wellness  • Dr.Ilhama Hurić nakon izlječenja karcinoma štitne žlijezde: Oprostila sam sebi i drugima sve boli

Dr.Ilhama Hurić nakon izlječenja karcinoma štitne žlijezde: Oprostila sam sebi i drugima sve boli

U posljednje dvije godine, kada svijet zbog pandemije doživljava korjenite promjene, spoznali smo kao nikada ranije važnost imuniteta, koji je bez dvojbe naš najveći čuvar zdravlja i saveznik u prevenciji i liječenju mnogih bolesti. No, da bi on bio očuvan, potreban nam je prije svega zdrav pristup prema nama samima. Na taj put često nam kao prepreke stanu faktori kojima smo svakodnevno okruženi, od stresa, brzinske i nezdrave ishrane, neimanja vremena za kontrolni pregled, ne slušanje organizma, razni izgovori, realni i manje realni i slično. Taj prvi korak ka uvođenju pozitivnih promjena je i najteži. I nerijetko nam je potrebna pomoć drugih, jer u iskustvima drugih koji su prošli razna iskušenja, kada je riječ o zdravlju, mijenjanju životnih navika, možemo pronaći potrebnu motivaciju da okrenemo novi list. Doktorca Ihama Hurić, specijalista infektologije, mnogima može biti primjer kako jedna ružna vijest o zdravlju ne znači potonuće broda. Naprotiv, ona je sa dijagnozom karcinoma štitne žlijezde ušla u ring i iz njega izašla kao pobjednik. Osim što je s bolešću osvijestila i promijenila neke životne navike, postala je reiki majstor, a akođer radi i na polju informodijagnostike, koja omogućava dijagnostiku organizma u 30 minuta.

Kada pretjeramo sa   upotrebom antibiotika, odnosno kada neracionalno uzimamo   antibiotik dolazi do disbakterioze tj. disbalansa u crijevnoj flori,  pojavljuje se dominacija „ loših bakterija“, gljivica, a što može  dovesti do opasnog stanja tzv. clostridijalne infekcije. Drugo, što je još opasnije time ćemo sve buduće generacije dovesti u opasnost,  tako što ćemo imati rezistentne – otporne bakterije na antibiotike i nećemo imati čime da liječimo infekcije

Šta kao ljekar savjetujete kako da najbolje osnažimo svoj organizam tokom jeseni i zime kao i za postizanje/očuvanje uravnoteženog mentalnog stanja koje je također važno u ovom slučaju?

Na jačanju imuniteta svi trebamo raditi tokom cijele godine, a u prelaznim periodima samo intenzivirati sve to. Moj savjet je da se krene od ishrane, jako je bitno šta unosimo u organizam, jer hrana je lijek, a može biti i otrov za naše organe. Dakle, mnogo svježeg voća i povrća, što manje industrijski prerađene hrane, manje slatkiša i uvijek birati ukoliko je moguće zdraviju verziju, uz pijenje  mnogo vode tokom dana. Mnogi mi na ovakve savjete kažu da je „skupo“ zdravo se hraniti, a ja mislim da je puno jeftinije, jer zdravlje nema cijenu. Potom fizička aktivnost, može to biti i malo brža šetnja svaki dan, koristiti stepenice za penjanje do kuće umjesto lifta,  odlazak u prirodu, konzumiranje prirodnih dodataka ishrani, što je u današnjem vremenu neophodno, zbog mora toksina kako u vodi, zraku, hrani koja je nažalost puna aditiva. Npr., moja porodica i ja   smo korisnici Forever living proizvoda, aloe vera gel je neizostavan svako jutro, vitamini i minerali, omega 3 kiseline, probiotici, D vitamin osobito u zimskom periodu.

Sa dijagnozom karcinoma štitne žlijezde suočila sam se 2015. godine. Imala sam od 2000. godine dijagnosticiran čvor na desnom  režnju štitne žlijezde, sa urednim hormonalnim statusom, kojeg sam  kao student završne godine Medicinskog fakulteta sama napipala

Tokom proteklih godinu i po među najprodavanijim lijekovima usljed pandemije bili su antibiotici, no, šta se dešava s organizmom kada pretjeramo u količini antibiotika?

Nažalost, ne samo u vrijeme pandemije,nego i ranije je počela  zloupotreba antibiotika. Neracionalno se koriste počev od samih ljekara koji veoma često posežu za prepisivanjem antibiotika pa i kada je virusna infekcija u pitanju. Ono što je dobro da se više ne mogu kupiti bez liječničkog recepta, a što je ranije omogućavalo da  svako sam sebi propiše i kupi antibiotik. Kada pretjeramo sa   upotrebom antibiotika, odnosno kada neracionalno uzimamo   antibiotik dolazi do disbakterioze tj. disbalansa u crijevnoj flori,  pojavljuje se dominacija „ loših bakterija“, gljivica, a što može  dovesti do opasnog stanja tzv. clostridijalne infekcije. Drugo, što je još opasnije time ćemo sve buduće generacije dovesti u opasnost,  tako što ćemo imati rezistentne – otporne bakterije na antibiotike i nećemo imati čime da liječimo infekcije, i već je to postalo problem.

Oktobar je međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke. No, osim o ovoj vrsti bolesti, važno je govoriti i o svim drugim oblicima karcinoma. Bolesti štitnjače postale su veliki javnozdravstveni problem širom svijeta, s kojim ste se suočili i sami, ali i uspješno izborili. Kako je tekao Vaš put dijagnosticiranja i liječenja karcinoma štitne žlijezde?

Sa dijagnozom karcinoma štitne žlijezde suočila sam se 2015. godine. Imala sam od 2000. godine dijagnosticiran čvor na desnom  režnju štitne žlijezde, sa urednim hormonalnim statusom, kojeg sam  kao student završne godine Medicinskog fakulteta sama napipala. Od tada pa do 2015., sam se redovno kontrolisala, sve je bilo  uredno, čvor nije rastao, ali sam ja imala signale iz tijela, od dobijanja na težini, pada imuniteta, ospe, umora, opadanja kose, česte promuklosti zadnje tri godine prije dijagnoze karcinoma, opravdavala sam ih sa svim svojim obavezama kao majka, mladi ljekar na specijalizaciji, potom magisteriju, a nisam ni pomislila da  se nešto dešava unutar mene, jer kao i svi mislimo da se karcinom dešava tamo nekom drugom. 2013. godine sam prvi put u nalazima imala povišena antitjela na štitnu žlijezdu, a 2015. godine TSH se povisio, te mi je predložena punkcije čvora i suočila sam se sa dijagnozom papilarnog karcinoma. Operativno sam u julu te godine odstranila cijelu štitnu žlijezdu, ali nažalost operacija je bila vrlo kompleksna, karcinom se proširio na okolna tkiva i ako je bio spororastući, te sam morala ponovo imati drugu operaciju u septembru. Nako toga sam primila radioaktivni jod i moje stanje redovno prate kolege Nuklearne medicine u KCUS. Osim konvencionalnim metodama liječenja istovremeno sam se okrenula i prirodnim splementima, počela mijenjati navike u ishrani, ponašanju, jer jako je bitno šta nas jede emotivno.

Šta smatrate prijelomnim tačkama u svom izlječenju?

Pa preijelomna tačka u izliječenju je bio onaj trenutak kada sam  saznala za dijagnozu, kao ljekar naravno da više znate o svemu, strah je bila prva emocija, kada sam izbacila sve emocije kroz suze, prevazišla prvi šok, a onda najvažnije, što mislim da mnogi koji su se suočili sa dijagnozom karcinoma mogu potvrditi, jeste da sam hrabro krenula u borbu sa tom nemani u sebi.Tada sam imala malu djecu; od sedam i tri godine i oni su mi bili pogonsko gorivo da se   ne predam nekim emocijama samosažaljenja, već naprotiv tražila sam uzrok u sebi, jer sve bolesti počinju od misli, emocija neispoljenih od djetinjstva, pa do načina života, ishrane itd. Na tom putu sam postala i reiki učiteljica,okrenula se holističkom pristupu liječenja i sada sam zahvalna bolesti kao takvoj, jer me je promijenila, učinila boljim ljekarom, boljim čovjekom, bar se nadam.

Koje ste promjene kad je o životnim navikama riječ promijenili od tada?

Prešla sam na bezglutensku ishranu, koristim više povrća, voća, pijem dosta vode što ranije nisam radila, nastojim redovno se hraniti, imati redovne obroke, počela sam sa suplementacijom, što isto ranije nisam radila, sada redovno koristim svaki slobodan dan da odem sa porodicom u prirodu, promijenila sam mnoga uvjerenja koja mi nisu služila, oprostila sebi i drugima sve boli, naučila i još učim da bezuslovno volim sebe i prihvatam sve ljude.

Detox organizma provodim dva puta godišnje, sa paketom proizvoda na prirodnoj bazi, zove se C9 i naravno iz Forevera je,  potom, pijem  2,5 litra vode svaki dan, jednom sedmično provodim  dan na vodi i laganoj ishrani

Stres i prevelika emotivnost, koju i sami spominjete, jedni su od okidača za razvijanje bolesti štitne žlijezde; šta još spade u uzroke? Šta su u Vašem slučaju bili okidači za bolest?

Da, upravu ste, stres je okidač, i progutane emocije, kao i naš tradicionalni odgoj tipa „šuti, ne odgovaraj„ itd. su važan faktor za razvoj bolesti štitne žlijezde. Vrlo sam emotivna osoba, a radom na sebi sam osvjestila mnogo toga što sam vukla iz djetinjstva, iz nesređenih odnosa roditelja, pa preko rata i ratnih trauma, pa na koncu poslijeratne nepravde, raznih unutrašnjih borbi koje su se temeljile na ne voljenju sebe i ne prihvaćanju sebe .

Vratiti se sebi, vratiti prirodi sigurno je najbolji put kojim trebamo krenuti, spomenuli ste na početku važnost sumplementacije, da Vaša porodica i Vi koristite proizvode na bazi aloevere. Kakve učinke ste osjetili po zdravlje?

Da, zadnje tri godine redovno koristim proizvode na bazi aloe vere, prirodne suplemente koji su na našem tržistu već 20 godina, a ja sam tek prije tri godine saznala za njih. Od početka dijagnoze koristila sam mnoge suplemente na našem tržistu, ali nisam osjetila benefite, jer nakon što mi je odstranjena štitna žlijezda, javio se hashimoto tj. autoimuna bolest štitne žlijezde, potom seronegativni reumatoidni artritis. Moja su antitijela rasla i nakon operacije, što je bilo zabrinjavajuće, ali sam naučila da tražim uzrok bolesti, tako da sam iščitavajući raznu literaturu krenula prirodnim načinom (ishrana i suplementacija) da ih smanjim. I kada je učenik spreman pojavi se i učitelj, pa se tako u mom životu pojavio Forever sa sjajnim  preparatima. Zahvaljujući njima sam napokon oborila antitjela, smanjila tjelesnu težinu, tačnije ispuhala (razumijet će me svi koji imaju problem sa štitnom), imam više energije, jači imuni sistem, ne pamtim kada sam bila prehlađena i coronu sam preboljela bukvalno na nogama, bez klasičnih tegoba, a sigurna sam da to mogu zahvaliti tim proizvodima.

Pretoksičan organizam je bolestan organizam, osjećate umor, tromi ste, nenaspavani, bez obzira koliko se odmarali, imate glavolje, neurednu stolicu, naduti ste, imate kožne promjene. Tijelo šalje signale duži period dok se organski ne manifestira bolest

Detoks organizma, kao i mentalni detoks su teme koje u posljednje vrijeme zauzimaju sve više pažnje u medijima, kao i među pacijentima. Zašto je važan detox organizma, kako ga provoditi? Na koji način ga Vi provodite?

Detox organizma provodim dva puta godišnje, sa paketom proizvoda na prirodnoj bazi, zove se C9 i naravno iz Forevera je,  potom, pijem  2,5 litra vode svaki dan, jednom sedmično provodim  dan na vodi i laganoj ishrani.

Detox mentalni radim svakodenvno, već sam toliko postala svjesnija  svojih misli, toksičnih ljudi, toksičnih emocija, da odmah reagujem na njih, nekada se desi da dopustim emocijama da me savladaju, ali se brzo resetujem. Nažalost, sve više ljudi je toksično kako organski tako i mentalno, mnogo ljudi oko nas je nesretno, nezadovoljno svojim životom, ego vlada njima, tako da su takve osobe ne empate,  napadaju druge. Kada shvatite da ljudi koji vas najviše mentalno ubijaju su osobe koje trebaju najviše ljubavi, koji su u dubini sebe  nesretni, isfrustrirani, nezadovojni životom, onda vas i manje boli,  naprotiv, imate drugu emociju prema njima i naravno da vas onda to i ne dotiče. Ljudi koji su zadovoljni sobom, svojim životom, zahvalni na sitnicama, oni vas neće napadati, niti vam željeti zlo, nego ćete u njihovoj blizini osjećati mir i radost.

Šta pretoksičan organizam čini tijelu; kakve tegobe prvo osjećamo?

Pretoksičan organizam je bolestan organizam, osjećate umor, tromi ste, nenaspavani, bez obzira koliko se odmarali, imate glavolje, neurednu stolicu, naduti ste, imate kožne promjene. Tijelo šalje signale duži period dok se organski ne manifestira bolest.

Pomoću DiaCor aparata dobija se uvid u stanje potencijala naših ćelija  pojedinačno kroz svaki organ, takođe se dobije uvid u svaki sistem, pokaže se i da li  postoji toksičnost organa i u kojem stepenu, da li je organ, tj. ćelija zdrava ili pati, da li ima oštećenja od virusa, bakterija od  samog početka života pa do sadašnjeg momenta

Kakva su Vaša ljekarska saznanja koliko se kod djece očituje ovaj problem?

Pa nažalost svjedoci smo da su unazad 10 godina u porastu  karcinomi kod djece, djeca su mahom na kortikosteroidima, jer  imaju razne alergije, gojazni su, fizički slabije aktivni, naročito posljednju 1,5 godinu kako je covid na sceni, a sve se to reperkusira na njihovo, kako mentalno tako i organsko stanje. Potom, djeca sve više jedu slatkiše, hranu sa puno aditiva, gumene bolmbone, gazirane sokove i slično.

Primjer informodijagnostike: Ovako na ekranu izgleda jedan od pregleda stanja organizma uz pomoć DiaCor aparata

Vi ste specijalista infektologije, ali također radite i na polju informodijagnostike, možete li nam bliže pojasniti šta je informodijagnostika, kako se provodi, te kakva saznanja o stanju našeg organizma dobijamo zahvaljući njoj?

Radim pomoću aparata DiaCora i posebnog softvera, koji mjeri i analizira električni potencijal ćelija preko akupunkturnih tačaka, na stopalima, šakama i čelu. Spoj je znanja savremene zapadne medicine, moderne biofizike, tradicionalne energetske medicine i visoko sofisticirane elektronske tehnologije.

Već odavno postoji naučno saznanje da nema čiste materije i energije, već je sve vibracija. Čovjek je vibraciono biće i razvija se u skladu sa unutrašnjim i spoljašnjim utjecajima. Poznata je činjenica da se oko 70% zdravstvenih tegoba u ljudskom organizmu dešava zbog prekida toka informacija na ćelijskom nivou. Upravo pomoću DiaCor aparata dobija se uvid u stanje potencijala naših ćelija  pojedinačno kroz svaki organ, takođe se dobije uvid u svaki sistem, pokaže se i da li  postoji toksičnost organa i u kojem stepenu, da li je organ, tj. ćelija zdrava ili pati, da li ima oštećenja od virusa, bakterija od  samog početka života pa do sadašnjeg momenta. Uglavnom se radi o pomoćnoj metodi pregleda organa i organskih sistema, kojima na brz, bezbolan način, bez zračenja možemo dobiti uvid u kompletno stanje našeg organizma, čak i prevenirati neka teža oboljenja na vrijeme.

Svaka ćelija ima svoju frekvenciju, svaki organizam odašilja elektromagnetno zračenje, pa tako zdrav organ odašilja zdrave vibracije, a bolestan, nepravilne vibracije, i to sve se prikazuje na ekranu. Ova metoda se do sada pokazala kao tačna, precizna, čak   pokaže promjene koje će se možda pojaviti u bliskoj budućnosti u laboratorijskim nalazima. Tokom pregleda dam i savjet ukoliko treba dopuniti pretrage i radiološkim metodama ili dodatnim laboratorijskim pretragama. Za mene kao infektologa je ovaj način  pregleda pacijenta jedno divno otkriće i žao mi je što se tako malo o tome zna.

Uzimajući u obzir ljekarsku praksu, kao i vlastito iskustvo borbe za ozdravljenje, šta kao poruku možete uputiti našim čitateljima, kao dragocjen savjet brige o sebi i svom zdravlju?

Moj savjet bi bio da svi čitaoci povećaju svijest o važnosti  prevencije, brige o svom zdravlju na vrijeme, da shvate da je zdravlje najveće bogatstvo koje imamo i da se tako i trebamo ponašati prema njemu. Uvijek je jeftinije uložiti u zdravlje preventivno nego kada se bolest razvije. Budite ljubav, budite  ljubazni prema sebi i drugima, nastojte se više radovati, manje nervirati, i njegujte zahvalnost svako jutro.

Dr.Ilhama Hurić, specijalista infektologije

 

Razgovarala:Amela Keserović Polić
Foto credit:Privatni arhiv

NAPIŠI KOMENTAR

4 − 3 =