Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Hrana i piće  • S ovim receptom starinska karamel torta s orasima će uspjeti i početnici u kuhinji

S ovim receptom starinska karamel torta s orasima će uspjeti i početnici u kuhinji

Kada je o desertima riječ, torta uvijek pobjeđuje kao najbolje rješenje. Još ako je radite u karamela okusu, rijetko da će nečije nepce ostati razočarano. Na toprecepteka.info smo pronašli recept za prekrasnu karamela/orah tortu. Budite slobodni, nakon što je napravite da je nazovete kako se vama sviđa.

SASTOJCI

Za kore:

  • 3 jaja
  • 190 gr šećera
  • 4,5 kašike vrele vode
  • 4,5 kašike ulja
  • 120 gr brašna
  • 150 gr mljevenih oraha
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za karamel krem:

  • 500 ml mlijeka
  • 8 kašika oštrog brašna
  • 340 gr šećera
  • 30 gr maslaca
  • 30 – 50 gr čokolade

PRIPREMA

Kore:

Jaja dobro umutiti sa šećerom da posvijetle i budu pjenasta (desetak minuta). Uliti ulje i vrelu vodu i još malo mutiti.

Dodati brašno pomiješano s orasima i praškom za pecivo i ručno promiješati da se sastojci sjedine.

Masu sipati u podmazan i pobrašnjen kalup promjera 20 cm i peći 40 minuta na 180 °C.

Gotov biskvit ohladiti na rešetki i presjeći na 3 dijela. (Druga mogućnost je da ispečete tri odvojene kore.)

Krema:

Za kremu uzeti mlijeka onoliko koliko je potrebno da se razmuti brašno, tako da dobijete glatku smjesu.

Preostalo mlijeko staviti da provri i dodati razmućeno brašno. Miješajte žicom oko 5 minuta, da se krema lijepo zgusne.

Kad je krema upola kuhana, staviti u drugoj posudu šećer da se topi na laganoj vatri. U otopljen i karameliziran šećer sipati kremu od mlijeka i brašna, a zatim na tihoj vatri miješati da se sve lijepo sjedini, a karamelizirani šećer skroz otopi. Na kraju dodati maslac i čokoladu i promiješati.

Slaganje:

Prvu koru premazati ohlađenom kremom, zatim staviti drugu, pa opet kremu, zatim treću koru i na kraju kremom premazati cijelu tortu, odozgo i sa strane,

Ukrasiti po želji. Ako želite da izgleda kao prava starinska torta možete upotrijebiti mljevene orahe i jezgre oraha.

Tortu ohladiti nekoliko sati u frižideru, zatim rezati i poslužiti.

Izvor: gagaherc/coolinarika.com

Foto credit:Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

15 − 1 =