Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Zdravlje i wellness  • Opsežan vodič o raku dojke: Sve što trebate znati od simptoma, rizikofaktora do načina liječenja
rak dojke vodic zula digest

Opsežan vodič o raku dojke: Sve što trebate znati od simptoma, rizikofaktora do načina liječenja

Mjesec oktobar je međunarodni mjesec prevencije karcinoma dojke. Različitim manifestacijama i aktivnostima tokom ovog mjeseca nastoji se potaknuti i povećati svijest ženske populacije o učestalosti i težini ovog oboljenja. U nastavku donosimo opsežan vodič o ovoj bolesti u kojem ćete saznati apsolutno sve; od definicije karcinoma dojke, do simptoma, dijagnoze, načina liječenja, rizikofaktora i prevencije.

ŠTA JE RAK DOJKE?

Rak nastaje kada se u genima koji reguliraju rast stanica dogode promjene koje se nazivaju mutacije. Mutacije dopuštaju stanicama da se dijele i množe na nekontroliran način. Rak dojke je rak koji se razvija u stanicama dojke. Tipično, rak nastaje ili u režnjevima ili u kanalima dojke.

Lobule su žlijezde koje proizvode mlijeko, a kanali su putevi koji dovode mlijeko od žlijezda do bradavice. Rak se također može pojaviti u masnom tkivu ili vlaknastom vezivnom tkivu unutar dojke. Nekontrolirane stanice raka često napadaju drugo zdravo tkivo dojke i mogu putovati u limfne čvorove ispod ruku. Limfni čvorovi primarni su put koji pomaže stanicama raka da se presele u druge dijelove tijela.

ZNAKOVI I SIMPTOMI RAKA DOJKE

U svojim ranim fazama, rak dojke možda neće uzrokovati nikakve simptome. U mnogim slučajevima tumor je premalen da bi se osjetio, međutim, na mamografu se i dalje mogu vidjeti abnormalnosti. Ako se može osjetiti tumor, prvi znak je obično nova kvržica u dojci koje prije nije bilo. Međutim, nisu sve kvržice rak. Svaka vrsta raka dojke može izazvati različite simptome. Mnogi od ovih simptoma su slični, ali neki mogu biti različiti. Simptomi najčešćih karcinoma dojke uključuju:

 • grudvica dojke ili zadebljanje tkiva koje se osjeća drugačije od okolnog tkiva i nedavno se razvilo
 • bol u dojkama
 • crvena koža po cijeloj dojci
 • oticanje cijele ili dijela dojke
 • iscjedak iz bradavica osim majčinog mlijeka
 • krvavi iscjedak iz bradavice
 • ljuštenje kože na bradavici ili dojci
 • iznenadna, neobjašnjiva promjena oblika ili veličine vaše dojke
 • obrnuta bradavica (to je jedna malformacija dojke u kojoj je bradavica “usisana” u areolu)
 • promjene u izgledu kože na grudima
 • kvržica ili oteklina ispod ruke

Ako imate bilo koji od ovih simptoma, to ne mora značiti da imate rak dojke. Naprimjer, bol u dojci ili kvržica u dojci može biti uzrokovana benignom cistom.

Ipak, ako pronađete kvržicu u dojci ili imate druge simptome, trebali biste posjetiti liječnika radi daljnjeg pregleda i testiranja.

Foto credit:Unsplash

VRSTE RAKA DOJKE

Postoji nekoliko vrsta raka dojke, i podijeljene su u dvije glavne kategorije: „invazivne“ i „neinvazivne“ ili in situ.

Dok se invazivni karcinom širi iz dojnih kanala ili žlijezda na druge dijelove dojke, neinvazivni karcinom se ne širi iz izvornog tkiva.

Ove dvije kategorije koriste se za opisivanje najčešćih vrsta raka dojke, koje uključuju:

 • Duktalni karcinom in situ (DCIS) je neinvazivno stanje. Stanice raka ograničene su na kanale u dojci i nisu prodrle u okolno tkivo dojke.
 • Lobularni karcinom in situ (LCIS) je rak koji raste u žlijezdama koje proizvode mlijeko u dojci. Kao i DCIS, stanice raka nisu prodrle u okolno tkivo.
 • Invazivni duktalni karcinom (IDC) najčešći je tip raka dojke. Ova vrsta raka dojke počinje u mliječnim kanalima dojke, a zatim zahvaća obližnja tkiva dojke. Nakon što se rak dojke proširi na tkivo izvan mliječnih kanala, može se početi širiti na druge obližnje organe i tkiva.
 • Invazivni lobularni karcinom (ILC) prvo se razvija u režnjevima dojke i zahvaća obližnje tkivo.
 • Druge, rjeđe vrste raka dojke su:
 • Pagetova bolest bradavice. Ova vrsta raka dojke počinje u kanalima bradavice, ali kako raste, počinje zahvaćati kožu i areolu bradavice.
 • Phyllodes tumor. Ova vrlo rijetka vrsta raka dojke raste u vezivnom tkivu dojke. Većina ovih tumora je benigna, ali neki su i kancerozni.
 • Angiosarkom. Ovo je rak koji raste na krvnim žilama ili limfnim žilama u dojkama.

Vrsta raka određuje i mogućnosti liječenja, kao i dugoročni ishod.

 • Upalni rak dojke

Upalni rak dojke (IBC) rijetka je, ali agresivna vrsta raka dojke. IBC čini samo između 1 i 5 posto svih pouzdanih izvora raka dojke.

Uz ovo stanje, stanice blokiraju limfne čvorove u blizini dojki, pa se limfne žile u dojkama ne mogu pravilno isušiti. Umjesto stvaranja tumora, IBC uzrokuje oticanje dojke, crvenilo i osjećaj topline. Kancerozne dojke mogu izgledati bez koštica i debele, poput narančine kore.

IBC može biti vrlo agresivan i može brzo napredovati. Iz tog razloga, važno je odmah nazvati liječnika ako primijetite bilo kakve simptome.

 • Metastatski rak dojke

Metastatski rak dojke drugi je naziv za rak dojke u četvrtoj fazi. Rak dojke se proširio s dojke na druge dijelove tijela, poput kostiju, pluća ili jetre.

Ovo je uznapredovali stadij raka dojke. Onkolog treba izraditi plan liječenja s ciljem zaustavljanja rasta i širenja tumora.

 • Trostruko negativan rak dojke

Trostruko negativan rak dojke još je jedna rijetka vrsta bolesti. Da bi se dijagnosticirao trostruko negativan karcinom dojke, tumor mora imati sve tri sljedeće karakteristike:

 1. Nedostaju mu receptori za estrogen. To su receptori na stanicama koji se vežu za hormon estrogen. Ako tumor ima receptore za estrogen, estrogen može potaknuti rast raka.
 2. Nedostaju mu receptori za progesteron. Ti receptori su stanice koje se vežu za hormon progesteron. Ako tumor ima receptore za progesteron, progesteron može potaknuti rast raka.
 3. Na svojoj površini nema dodatnih proteina HER2. HER2 je protein koji potiče rast raka dojke.

Ako tumor zadovoljava ova tri kriterija, označen je kao trostruko negativan rak dojke. Ova vrsta raka dojke ima tendenciju rasta i širenja brže od drugih vrsta raka dojke.

Trostruko negativni karcinom dojke teško je liječiti jer hormonska terapija raka dojke nije učinkovita.

Najvažnije je na vrijeme otkriti bolest Foto credit: Pexels

FAZE RAKA DOJKE

Rak dojke može se podijeliti u stadije na temelju veličine tumora (tumor) i toga koliko se proširio. Rakovi koji su veliki i/ili su zahvatili obližnja tkiva ili organe u višoj su fazi od karcinoma koji su mali i/ili su još uvijek sadržani u dojci. Da bi ga ispravno dijagnosticirali liječnici miraju znati:

 • da li je rak invazivan ili neinvazivan
 • koliko je tumor velik
 • da li su zahvaćeni limfni čvorovi
 • da li se rak proširio na obližnja tkiva ili organe

Rak dojke ima 5 glavnih stadija

Faza 0

Faza 0 je DCIS. Stanice raka u DCIS -u ostaju ograničene na kanale u dojci i nisu se proširile u obližnje tkivo.

Rak dojke u prvoj fazi

Faza 1A: Primarni tumor širok je 2 centimetra (cm) ili manji, a limfni čvorovi nisu zahvaćeni.

Faza 1B: Rak se nalazi u obližnjim limfnim čvorovima, ili u dojci nema tumora, ili je tumor manji od 2 cm.

Rak dojke 2. stadija

Faza 2A: Tumor je manji od 2 cm i proširio se na 1–3 obližnja limfna čvora, ili je između 2 i 5 cm i nije se proširio na limfne čvorove.

Faza 2B: Tumor je između 2 i 5 cm i proširio se na 1–3 aksilarna (pazušna) limfna čvora ili je veći od 5 cm i nije se proširio na limfne čvorove.

Faza 3 raka dojke

Faza 3A:

Rak se proširio na 4-9 aksilarnih limfnih čvorova ili je povećao unutarnje limfne čvorove dojke, a primarni tumor može biti bilo koje veličine.

Tumori su veći od 5 cm, a rak se proširio na 1–3 aksilarna limfna čvora ili bilo koji čvor dojke.

Faza 3B: Tumor je zahvatio stijenku prsnog koša ili kožu, a moguće je, a možda se to ipak nije desilo, do devet limfnih čvorova.

Faza 3C: Rak se nalazi u 10 ili više aksilarnih limfnih čvorova, limfnih čvorova u blizini ključne kosti ili unutarnjih mliječnih čvorova.

Faza 4 raka dojke

Rak dojke 4. stepena može imati tumor bilo koje veličine, dok su se njegove stanice raka proširile na obližnje i udaljene limfne čvorove, kao i na udaljene organe.

Testiranje koje obavlja ljekar odredit će stadij raka dojke, što će utjecati na dalje liječenje.

I muškarci mogu razviti rak dojke Foto credit:Unsplash

RAK DOJKE KOD MUŠKARACA

Iako ga općenito imaju manje, muškarci imaju tkivo dojke baš kao i žene. I muškarci mogu razviti rak dojke, ali to je mnogo rjeđe. Prema ACSTrusted Sourceu, rak dojke je 100 puta rjeđi kod bijelih muškaraca nego kod bijelih žena. Kod crnaca je 70 puta rjeđi nego kod tamnopute žene. Uprkos tome, rak dojke koji se razvije kod muškaraca jednako je ozbiljan kao i rak dojke koji se dijagnosticira kod žena. Također ima iste simptome.

STOPA PREŽIVLJAVANJA OD RAKA DOJKE

Na stopu preživljanja od raka dojke utječu mnogi faktori, dva su primarna; vrsta raka koju imate i njegov stadij u trenutku dijagnosticiranja. Drugi faktori koji mogu odigrati ulogu uključuju dob, spol i rasu.

Statistike Research Trusted Source-a pokazuju da postoji veća stopa smrtnosti kod ne-bijelih osoba kojima je dijagnosticiran rak dojke. Jedan od razloga za to mogu biti zdravstvene razlike.

Dobra vijest je da se stopa preživljavanja od raka dojke povećava. Prema ACSTrusted Sourceu, 1975. godine petogodišnja stopa preživljavanja raka dojke kod žena iznosila je 75,2 posto. No, za žene s dijagnozom između 2008. i 2014., stopa preživljavanja je iznosila 90,6 posto. Stope petogodišnjeg preživljavanja za rak dojke razlikuju se ovisno o stadiju pri postavljanju dijagnoze, u rasponu od 99 posto za lokalizirane, rane stadije raka do 27 posto za uznapredovale, metastatske karcinome.

DIJAGNOZA RAKA DOJKE

Kako bi utvrdio jesu li simptomi uzrokovani rakom dojke ili benignim stanjem dojke, ljekar će uz pregled dojke obaviti i temeljiti fizički pregled. Prije uspostavljanja dijagnoze mogu se zatražiti jedan ili više dijagnostičkih testova koji će pomoći otkrivanje uzroka simptoma.

Testovi koji mogu pomoći u dijagnosticiranju raka dojke uključuju:

Mamogram. Najčešći način da vidite stanje ispod površine dojke je slikovni test nazvan mamograf. Mnoge žene u dobi od 40 i više godina godišnje se podvrgavaju mamografiji radi provjere raka dojke.

Redovni mamografi možda neće spriječiti rak dojke, ali mogu pomoći u smanjenju vjerovatnosti da će ostati neopažen.

Američki koledž liječnika (ACP) daje sljedeće opće preporuke za žene sa prosječnim rizikom od raka dojke:

Žene u dobi od 50 do 74 godine: Mamograf se preporučuje svake druge godine.

Žene 75 i starije: Mamografi se više ne preporučuju.

ACP također ne preporučuje mamografiju za žene s očekivanim životom od 10 godina ili manje.

Ultrazvuk. Kod ovog postupka zvučni valovi omogućavaju da se uradi slika tkiva duboko u dojkama. Ultrazvuk može pomoći liječniku da razlikuje čvrstu masu, poput tumora, i dobroćudnu cistu.

Ljekar također može predložiti pretrage kao što su MRI ili biopsija dojke.

Biopsija dojke. Tokom ovog testa liječnik uzima uzorak tkiva sa sumnjivog područja kako bi ga testirao, nekada to radi iglom, a nekada da bi izdvojio uzorak pravi rez na dojci. Tkivo se potom šalje u laboratoriju. Ako je uzorak pozitivan na rak, laboratorij ga može dodatno testirati kako bi obavijestio ljekara o kojoj vrsti raka je riječ.

Foto credit:Pexels

LIJEČENJE RAKA DOJKE

Hirurgija je najčešći način liječenja raka dojke. Mnogi ljudi imaju dodatne tretmane, poput kemoterapije, ciljane terapije, zračenja ili hormonske terapije.

Hirurgija. Za uklanjanje raka dojke može se koristiti nekoliko vrsta operacija:

Lumpektomija. Ovim postupkom uklanja se tumor i dio okolnog tkiva, a ostatak dojke ostaje netaknut.

Mastektomija. U ovom postupku hirurg uklanja cijelu dojku. Kod dvostruke mastektomije uklanjaju se obje dojke.

Biopsija limfnog čvora stražara. Ova operacija uklanja nekoliko limfnih čvorova koji dobivaju drenažu iz tumora. Ovi limfni čvorovi će se testirati. Ako nemaju rak, možda vam neće trebati dodatna operacija za uklanjanje više limfnih čvorova.

Disekcija aksilarnih limfnih čvorova. Ako limfni čvorovi uklonjeni tokom biopsije čvora stražara sadrže stanice raka, liječnik može ukloniti dodatne limfne čvorove.

Kontralateralna profilaktička mastektomija. Iako se rak dojke može pojaviti samo u jednoj dojci, neki ljudi biraju kontralateralnu profilaktičku mastektomiju. Ova operacija uklanja zdravu dojku kako bi se smanjio rizik od ponovnog razvoja raka dojke.

Terapija radijacijom

S terapijom zračenjem, snažni zraci zračenja koriste se za ciljanje i ubijanje stanica raka. Većina tretmana zračenjem koristi zračenje vanjskim snopom. Ova tehnika koristi veliki stroj s vanjske strane tijela.

Napredak u liječenju raka otvorio je mogućnost zračenja raka iz tijela. Ova vrsta zračenja naziva se brahiterapija.Provod i se tako što se stavlja radioaktivno sjeme ili pelete u tijelo u blizini mjesta tumora. Sjemenke se tamo zadržavaju kratko vrijeme i rade na uništavanju stanica raka.

Kemoterapija

Kemoterapija je liječenje lijekovima koji se koriste za uništavanje stanica raka. Neki ljudi mogu sami proći kemoterapiju, ali ova vrsta liječenja često se koristi zajedno s drugim tretmanima, naročito hirurškim. U nekim slučajevima liječnici radije daju pacijentima kemoterapiju nego operaciju, u nadi da će ona smanjiti tumor, ali i da operacija, ne bude toliko invazivna.

Kemoterapija ima mnoge neželjene nuspojave, zbog čega je prije nego se počne s njom važno razgovarati s liječnikom o svim mogućim problemima.

Hormonska terapija

Estrogen i progesteron, dva ženska hormona, mogu potaknuti rast tumora raka dojke. Hormonska terapija djeluje tako što blokira proizvodnju ovih hormona u tijelu ili blokira receptore hormona na stanicama raka. Postupak može usporiti i možda zaustaviti rast raka.

Lijekovi

Određeni lijekovi imaju za cilj da napadnu određene abnormalnosti ili mutacije unutar stanica raka. Naprimjer, Herceptin (trastuzumab) može blokirati tjelesnu proizvodnju proteina HER2. HER2 pomaže rastu stanica raka dojke, pa uzimanje lijekova za usporavanje proizvodnje ovog proteina može pomoći usporiti rast raka.

VAŽNE NAPOMENE

Ako otkrijete neobičnu kvržicu ili mrlju u dojci, ili imate bilo kakve druge simptome raka dojke, zakažite pregled kod ljekara. Velike su šanse da to nije rak dojke, jer postoje mnogi drugi mogući uzroci kvržica u dojkama. Ali, ako se ipak pokaže da je rak, imajte na umu da je rano liječenje ključ. Rak dojke u ranoj fazi često se može liječiti i izliječiti ako se otkrije dovoljno brzo. Što se duže dopušta rast raka dojke, liječenje postaje sve teže. Ako ste već dobili dijagnozu raka dojke, imajte na umu da se liječenje raka i dalje poboljšava, kao i ishodi. Zato slijedite plan liječenja i pokušajte ostati pozitivni.

KOLIKO JE ČEST RAK DOJKE?

Breast Cancer Healthline besplatna je aplikacija koja može biti od pomoći onima koji su se uočili s dijagnozom raka dojke. Aplikacija je dostupna na App Storeu i Google Playu. Prema pouzdanim izvorima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), rak dojke je drugi najčešći karcinom kod žena.

FAKTORI RIZIKA ZA RAK DOJKE

Postoji nekoliko faktora rizika koji povećavaju šanse za dobivanje raka dojke. Međutim, imati bilo šta od navedenog ne znači da ćete definitivno razviti bolest. Neki se faktori rizika ne mogu izbjeći, poput porodične historije. Ostale faktore rizika, poput prestanka pušenja, možete promijeniti (ako ste pušač). Faktori rizika za rak dojke su:

Dob. Rizik od razvoja raka dojke povećava se s godinama. Većina invazivnih karcinoma dojke dijagnosticira se kod žena starijih od 55 godina.

Alkohol. Poremećaj uzimanja alkohola povećava rizik.

Gusto tkivo dojke. Otežava čitanje mamografa. Također povećava rizik od raka dojke.

Spol. Bijele žene imaju 100 puta veću vjerovatnoću da će razviti rak dojke od bijelih muškaraca, a crne žene imaju 70 puta veću vjerovatnoću da će razviti rak dojke od crnih muškaraca.

Geni. Žene koje imaju mutacije gena BRCA1 i BRCA2 imaju veću vjerovatnoću da će razviti rak dojke od žena koje nemaju. Druge genske mutacije također mogu utjecati na rizik.

Rana menstruacija. Ako ste prvu mjesečnicu imali prije navršenih 12 godina, imate povećan rizik od raka dojke.

Rađanje u starijoj dobi. Žene koje imaju prvo dijete nakon 35. godine imaju povećan rizik od raka dojke.

Hormonska terapija. Žene koje su uzimale ili uzimaju postmenopauzalne estrogene i progesteronske lijekove kako bi smanjile znakove simptoma menopauze imaju veći rizik od raka dojke.

Naslijeđeni rizik. Ako je bliska rodbina imala rak dojke, imate povećan rizik od razvoja. To uključuje vašu majku, baku/nanu sestru ili kćerku. Ako nemate porodičnu historiju raka dojke, još uvijek možete razviti rak dojke, jer statistike su pokazale da se bolest većinom razvila kod žena koje nemaju porodičnu historiju bolesti.

Kasni početak menopauze. Žene koje započnu menopauzu nakon 55. godine života češće će oboljeti od raka dojke.

Nikad nisam bila trudna. Žene koje nikada nisu zatrudnjele ili donijele trudnoću do kraja imaju veću vjerovatnoću razvoja raka dojke.

Prethodni rak dojke. Ako ste imali rak dojke u jednoj dojci, imate povećan rizik od razvoja raka dojke u drugoj dojci ili u drugom području prethodno zahvaćene dojke.

PREVENCIJA RAKA DOJKE

Iako postoje faktori rizika koje ne možete kontrolirati, zdrav način života, redovni pregledi i poduzimanje svih preventivnih mjera koje preporuči ljekar mogu pomoći u smanjenju rizika od razvoja ove vrste raka. Kada govorimo o načinu života važno je imati na umu da, pretile žene imaju veći rizik od razvoja raka dojke, te se stoga preporučuje da svoju ishranu obogate hranjivim tvarima, a ne junk foodom, te da redovno ili barem češće vježbaju, ili provode neku vrstu tjelesne aktivnosti koja će im pomoći da smršaju.

Foto credit:Unsplash

PREVENTIVNI KORACI

Ako vaša majka ili otac imaju mutaciju gena BRCA1 ili BRCA2, i vi imate veći rizik da je imate. To značajno povećava rizik od raka dojke. Ako ste u opasnosti od ove mutacije, razgovarajte sa svojim ljekarom o dijagnostičkim i preventivnim mogućnostima liječenja. Jedan od ljekarskih prijedloga može biti da se testirate kako biste saznali imate li mutaciju. Ako rezultat bude pozitivan, razgovarajte sa ljekaro o svim preventivnim koracima koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja raka dojke. Ti bi koraci mogli uključivati ​​profilaktičku (preventivnu) mastektomiju (hirurško uklanjanje dojke).Upravo to je svojevremeno uradila Angelina Jolie.

Osim mamografije, pregledi dojki još su jedan način na koji možete pratiti znakove raka dojke.

Samopregledi

Mnoge žene rade samopregled dojki.Najbolje ga je obaviti jednom mjesečno u isto vrijeme. Tako ćete znati razlikovati promjene.

Ljekarski pregled

Smjernice za samopreglede vrijede za preglede dojki koje obavlja ljekar.

Ako imate simptome koji vas zabrinjavaju, dobro je da vaš ljekar obavi pregled dojke. Tokom pregleda provjeriti će obje vaše dojke na abnormalne mrlje ili znakove raka dojke.

Izvor:healthline.com

Foto credit:Canva

NAPIŠI KOMENTAR

three − two =