Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Hrana i piće  • Šta se događa s našim tijelom prvi sat nakon što smo pojeli Big Mac

Šta se događa s našim tijelom prvi sat nakon što smo pojeli Big Mac

Iako znamo da nezdrava hrana negativno utječe na naše tijelo, ipak često nismo čvrsti karakteri te posegnemo za Big Macom i drugim junk food-om. Jednostavno su previše ukusni da bismo im odoljeli, naročito kada smo gladni, a nemamo vremena za pripremu kvalitetnog obroka na kašiku.

Da li znate da hamburger sadrži 509 kalorija, 26 grama masti i 42 grama ugljikohidrata? Sada ste informirani. Američki blog Fastfoodmenuprice ide korak dalje i kroz grafiku prikazuje šta se dešava s našim tijelom u prvih 60 minuta nakon što smo pojeli Big Mac.

NAKON 10 MINUTA

Običan Big Mac (sa sirom i umakom) sadrži 540 kalorija i podiže šećer u krvi na nenormalan nivo. U tom procesu naše tijelo oslobađa hormon sreće dopamin. Njegov učinak je sličan učinku kokaina. Odlično se osjećamo i želimo još.

NAKON 20 MINUTA

Burger sadrži  dodatke natrija i fruktoznog kukuruznog sirupa koji stvaraju ovisnost i čine da želimo još iste hrane. Ali, oni nisu krivci samo sa povećanje apetita, već mogu uzrokovati debljanje, dijabetes i srčane bolesti.

NAKON 30 MINUTA

Big Mac sadrži 970 miligrama natrija. Ova ogromna količina soli čini nas žednima. Sa simptomima koji blisko oponašaju simptome gladi, dehidracija dovodi do toga da tijelo misli kako treba jesti još više. Previše natrija bubrezima otežava da izluče so, pa im je zato potrebna tjelesna tekućina, koju tijelo tada, jer nema izbora, crpi iz okolnih tkiva. Tekućina se nakuplja, te srce radi napornije kako bi ispumpalo krv. To uzrokuje visoki krvni pritisak, koji u konačnici može dovesti do bolesti srca, ali i moždanog udara.

Foto credit:fastfoodmenuprice

NAKON 40 MINUTA

Gladni smo iako nam je stomak pun. To se događa zato što nam je nivo šećera u krvi na roller coasteru. Nakon što smo se brzinom svjestlosti odvezli prema gore, sada jednako brzo jurimo prema dolje.

Kukuruzni sirup s visokom količinom fruktoze u pecivu Big Mac brzo se apsorbira u probavnom traktu, uzrokujući skokove inzulina i još veće glavobolje.

NAKON 60 MINUTA

Obično je tijelu potrebno 24 do 72 sata da probavi hranu. Međutim, hamburgerima treba puno više vremena za probavu jer su masniji. Zbog visokog udjela masti u Big Macu, organizam ga može variti i do tri dana. Big Mac sadrži 1,5 gram trans masti. Pozrebno je približno 51 dan da bi tijelo probavilo trans masti i očistilo se od njih. Mnoge studije upozoravaju da one mogu povećati rizik od srčanih bolesti, debljanja, raka i dijabeteta.

Zaključak:

Blogeri napominju da je sasvim ok da se ponekad počastimo Big Macom i sličnom hranom, ali kada ga naručujemo ne bi bilo loše da umjesto pomfrita uzmemo salatu, a ako već ne možemo odoljeti pomfritu, da tražimo preljev s niskim udjelom masti sa strane kako bi ograničili unos kalorija. Najbolji savjet koji daju je – preskočite gazirano piće. Umjesto toga popijte čašu vode ili ledeni čaj bez šećera.

Izvor:fastfoodmenuprice

NAPIŠI KOMENTAR

three + sixteen =