Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Auto i Tech  • Dok cijene naglo skaču: Savjetujemo kako voziti ekonomičnije

Dok cijene naglo skaču: Savjetujemo kako voziti ekonomičnije

Cijene dizela i benzina stalno rastu i nema sumnje da zadaju brige mnogim domaćinstvima. Rješenje je ekonomičnija vožnja, ali kako je postići? Slijedite savjete u nastavku, možda vam budu od pomoći ukoliko se odlučite smanjiti potrošnju.

NE OPTEREĆUJTE VOZILO

Bez obzira gdje idete; bio to drugi grad ili odmor, trebate izbjegavati dodatno opterećenje auta nepotrebnom težinom. Vrlo često, to je prtljaga. Ukoliko dodatno opteretite auto sa 100 kilograma povećat ćete potrošnju do 0,3 litre. Naročito ćete to osjetiti u gradskoj vožnji gdje se auto često pokreće i ubrzava.

KAKO VOZITI NA AUTOPUTU

Način na koji vozite također utječe na potrošnju. ACE Auto Club Europa savjetuje vožnju najnižom mogućom brzinom, rano prebacivanje u viši stepen prijenosa, prilagođavanje saobraćaju i izbjegavanje nepotrebnog kočenja. Osim toga, potrošači trebaju održavati brzinu što je moguće konstantnijom. To znači da se znatno manje goriva troši, naprimjer, ako autoputem vozite 130 km/h oko sat vremena, nego ako vozite 100 km/h sat vremena, a 160 km/h pola sata. Ipak, preporučuje se brzina od oko 110 km/h.

SAMO UGASITE MOTOR

Mnogi vozači tokom saobraćajnih gužvi često ostavljaju motor upaljen na semaforima ili dok čekaju nekoga, ali ne znaju da i to dovodi do povećane potrošnje goriva. Prema TÜV Nord-u, motor u praznom hodu troši između 0,8 litara i 1,5 litara na sat.

Foto credit: Alexander Ryumin/Pixsell

PROVJERITE GUME

Gume koje štede energiju također smanjuju potrošnju, ali pritisak u gumama mora biti ispravan, bez obzira na to koje se gume koriste. U sarajevskom Autoservisu „EP Drive“ naglašavaju da, ako u gumi ima samo 0,5 bara manje nego što je naveo proizvođač, potrošnja goriva može se povećati za oko pet posto. Također, napominju kako korištenje većih guma od predviđenih tvorničkih koje se obično stavljaju na automobil zbog vizuelnog efekta (ljepši izgled automobila), dovodi do opterećenja motora,koji počinje trošiti više goriva.

ISKLJUČITE NEPOTREBNE FUNKCIJE

Klima uređaj, grijanje sjedala, radio i druge funkcije troše energiju koju vozilo mora generirati. Prema ADAC -u, ovisno o modelu, samo aktivirani sistem klimatizacije može dovesti do dodatne potrošnje od oko 0,3 do 1,5 litara na 100 kilometara. Sada, u hladnoj sezoni, mnogi koriste i parkirne grijače, a to dovodi do potrošnje goriva od 0,2 do 0,5 litara na sat.

SAVJET VIŠE

Logično, najbolja ušteda je ne voziti automobil. Ali, to je naravno neizvodljivo. Međutim, postoje mali koraci koje možete uvesti u praksu, a to je, da nema potrebe da automobilom idete u obližnji supermarket, ili da obavite neku sitnicu u blizini. Možete koristiti bicikl ili pješačiti. Zašto ne. Osim za budžet poboljšat ćete i kondiciju i zdravlje.

Foto credit: Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

twenty − nine =