Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Auto i Tech  • Bontona u raspravama nema: Facebook će zaštititi svoje korisnike od internetskog zlostavljanja

Bontona u raspravama nema: Facebook će zaštititi svoje korisnike od internetskog zlostavljanja

Ton na društvenim mrežama odavno je postao grub. Bontona u mnogim raspravama uopće nema. Dijalog se vodi uvredama po raznim osnovama, a sve pod parolom slobode izražavanja. Zato što ne štiti svoje korisnike Facebook, Instagram i Co, trpe sve veće kritike. Jedna je nedavno stigla od Louise Dellert, influenserke s fokusom na političke teme i teme održivosti, koja kroz svoj post objašnjava kako osjeća sve veću nesigurnost svaki put kada treba ući na Instagram. O kojim temama još može govoriti a da ne doživi oluju uvreda,pita se. Ona zna šta će uraditi – prestat će komentirati neke teme, ali šta će to značiti za mrežu? Manji doseg sigurno.

U megakorporaciji Facebook čuju ovu, ali i sve druge kritike, te najavljuju kako će svoje korisnike zaštiti od internetskog zlostavljanja. Korisnici koji su posebno ugroženi; žrtve nasilja, kritičari vlada, umjetnici, novinari, žene, osobe sa invaliditetom, pripadnici queer zajednice, bit će zaštićeni od “masovnog maltretiranja i zastrašivanja” koje dolazi kroz koordinirane akcije drugih korisnika.

Facebook će također izbrisati sadržaj sa “ponižavajućim ili seksualiziranim” sadržajem, filtrirati fotografije koje su uređene u programima poput Photoshopa i popraćene seksualnim porukama ili omalovažavajućim opaskama.

Kako će Facebook provesti kampanju protiv zlostavljanja, još uvijek nije poznato.

Izvor: Brigitte.de

Foto credit:Unsplash

 

 

 

NAPIŠI KOMENTAR

seventeen − 6 =