Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Zdravlje i wellness  • Obratite pažnju: Oblik i boja noktiju otkrivaju mnogo o vašem zdravlju

Obratite pažnju: Oblik i boja noktiju otkrivaju mnogo o vašem zdravlju

Lijepo njegovani nokti uvijek su u modi, ali ono na što moramo obratiti pažnju i što nam mora biti prioritet je njihova boja. Ona kao i oblik nokta nam mogu mnogo reći o našem zdravlju.

ŽUTI NOKTI

Tijelo vam ne može jasnije reći da imate zdravstveni problem. Žuti nokti mogu, između ostalog, ukazivati ​​na gljivične infekcije, probleme s plućima ili limfedem.Naš savjet je da posjetite doktora. Također, vrlo je važno razlikovati žutu boju koja je posljedica zdravstvenog problema i žutu boju koja se javlja zbog pušenja. Pušačka žuta se uglavnom javlja samo na kažiprstu i prstenjaku, dva prsta između kojih pušači drže cigaretu.

UDUBLJENJA NA POVRŠINI NOKTA

Ako primijetite mala udubljenja ili rupice na površini nokta, obično se ne morate brinuti. Nastaju povremenim odvajanjem rožnatih ćelija i obično su bezopasni.

KRHKI NOKTI

Mekani i lomljivi nokti nastaju zbog prečestog korištenja sredstva za uklanjanje laka ili zbog nedostatka vitamina i minerala. No, krivac mogu biti i bolest štitnjače ili stanje kože koje se naziva Darierova bolest. Ako niste sigurni, najbolje je da konsultujete doktora.

UDUBLJENJE NA NOKTU

Ukoliko vam se učini da nokat ima udubljenje nalik koritu ili kašiki, to je znak da vam hronično nedostaje željeza ili vitamina.

BIJELI NOKTI

Nedostatak kalcija često je odgovoran za blagu bijelu promjenu boje. Ako je slobodni rub nokta bijel, to može biti pokazatelj gljivične infekcije. Ako je nokat bijeli, i poprima ružičastu boju kada ga pritisnete budite oprezni i provjerite da li je sve uredu s vašom jetrom.

PLAVKASTO I ZELENKASTO

Imaju li vaši nokti zelenkastu boju? To može ukazivati ​​na infekciju bakterijom Pseudomona, koja je odgovorna za zelenkastu promjenu boje. Plavkastosiva promjena boje noktiju mogla bi biti pokazatelj slabog srca. U najbezazlenijem slučaju do promjene boje dolazi zbog korištenja lijekova ili kontakta s hemikalijama i lakovima za nokte.

UZDUŽNE I POPREČNE BRAZDE

Brazde mogu ukazivati ​​na upalno stanje kože koje se naziva lichen planus. Nakon trovanja i infekcija, poprečne brazde često su jasno vidljive; uzdužne brazde često su znakovi starosti i nisu jako izražene.

Foto credit (naslona): Pixabay

 

NAPIŠI KOMENTAR

ten + eleven =