Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • SCENA  • Kultura  • Vanesa Glođo: Pet knjiga koje su bitno utjecale na mene

Vanesa Glođo: Pet knjiga koje su bitno utjecale na mene

Od 6 do 11. oktobra u Skenderiji u Sarajevu će se održati „32. Internacionalni sarajevski sajam knjiga 2021.“. Ovogodišnji sajam, na kojem učestvuje više od 100 izdavača, održava se pod motom “Ključ mudrosti i zdravlja”. Osim što povećava fond riječi i poboljšava pamćenje, čitanje knjiga pomlađuje i naš mozak. Zato ako ćete donositi novu rezoluciju od narednog ponedjeljka, nemojte da to bude fitness, već čitanje knjiga.

S bh. pozorišnom, TV i filmskom glumicom Vanesom Glođo smo razgovarali o ovoj temi gdje nam je otkrila pet knjiga koje su značajno utjecale na njeno sazrijevanje i formiranje određenih životnih stavova.

1.METAFIZIKA MORALA

Poslije ove knjige sam shvatila značenje hipotetičkog i kategoričkog imperativa koji nas vodi kroz život i čini naše odluke. Razumjela sam šta je dužnost i djelovanje svaki dan u našoj maksimi.

2.MI DJECA SA KOLODVORA ZOO

Pročitala sam je kada sam imala 13 godina. Zahvaljujući njoj razumjela sam i osjetila šta je droga i kakav je život sa tom ovisnošću. Zbog ove knjige nisam nikad pomislila da probam opijate jer sam već kroz nju dobila iskustvo. Tako da je dragocijena.

Više o knjizi: Riječ je o autobiografskoj prozi, istinitoj ispovijesti Christine F., koja je uzburkala njemačku i svjetsku javnost. Njome je progovorila o „zabranjenim“ temama konzumiranja droga i prostitucije, ali i dala uvid u berlinsko podzemlje.

3.PIPI DUGA ČARAPA

To je prva knjiga koju sam pročitala u jednom dahu. Imala sam osam godina. Snaga, samostalnost i sloboda jedne djevojčice. Obožavala sam tu knjigu.

4.IDIOT

Prikaz ljepote čovjeka koji u stanjima epilepsije upada u najčišći prostor duše, svjedok vječne svjetlosti. I naravno stil Dostojevskog, njegove rečenice koje su tako jednostavne i istinite.

5.DERVIŠ I SMRT

Knjiga o borbi čovjeka za spas svoje duše, jer osjeća da je izdao. I citat koji mi se urezao: “Njime mrtvim ojačaj snagu moju”.

 

 

Foto credit (naslovna): Maja Topčagić

NAPIŠI KOMENTAR

20 + 12 =