Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • Izbor urednika  • Upitni sastojci u kozmetici koji mogu uzrokovati akne i nepravilnosti na koži

Upitni sastojci u kozmetici koji mogu uzrokovati akne i nepravilnosti na koži

Redovno čistite lice, vodite računa o kremama i serumima koje nanosite na lice, pa ipak, bubuljice i komedoni su tu? Uzrok može biti, koliko god vam se činilo nemogućim baš u proizvodima koje koristite. Neovisno o tome koliko ste ih skupo platili, koliko ih volite i slično, možda su u njima sastojci koji mogu začepiti pore. Idemo otkloniti sumnje. U nastavku donosimo listu najčešćih sastojaka u kozmetici koji uzrokuju akne i komedogenost. Takve proizvode biste trebali izbjegavati ukoliko ne želite problematičnu kožu.

No, prvo razjasnimo šta je komedogenost; potiče od riječi komedon i predstavlja stanje kože, odnosno sva „ispupčenja“, neravnine i nepravilnosti na koži. Komedoni za razliku od akni, koje su upalni procesi kože i koje su (uglavnom) bolne, nisu bolni. Najčešće nisu jasne strukture pa ih nije lako ukloniti, tj. istisnuti kao što je slučaj sa aknama. Nastaju zbog začepljenih pora u kojima su se nakupile nečistoće i višak sebuma, ali isto tako i kozmetičkih sastojaka koji zbog veličine svojih molekula i specifične gustine i težine zatvaraju pore i sprečavaju „prirodno“ čišćenje. Komedoni se javljaju u vidu crnih mitisera ili u vidu bijelih milia (sitnih bijelih potkožnih bubuljica koje se mogu odstraniit jedino mehaničkim otvaranjem pore (iglicom).

SASTOJCI KOJI NISU ZA SVAKI TIP KOŽE

Foto credit: Unsplash

Lanolin

Vuneni vosak prirodni je sastojak koji se proizvodi u ovčjoj koži – održava vunu životinje gipkom i sprječava njeno isušivanje. Tvar se koristi u hidratantnim kremama za kožu, ali nažalost vrlo je komedogena. Lanolin se može naći u formulacijama pod sljedećim nazivima: acetilirani lanolin alkohol, etoksilirani lanolin ili PEG-16 lanolin.

Ekstrakt algi

Iako je klasificiran kao protuupalni i može regulirati proizvodnju sebuma, sam sastojak je visoko komedogen. Ekstrakt morskih algi obično se nalazi u formulacijama korektora. Osim što zatvara pore, nadražuje i osjetljivu kožu oko očiju. No nije ga lako pronaći u kozmetici zbog velike raznolikosti vrsta algi. Može se pronaći na popisu sastojaka kao što su karagenan, morske alge, smeđe alge ili ekstrakt planktona.

Bademovo ulje

Bademovo ulje u hidratantnoj kremi idealno je za suhu i dehidriranu kožu. Međutim, ljudi s normalnom ili masnom kožom ne smiju ga koristiti na licu, dekolteu i leđima jer su to područja koja su najčešće zahvaćena aknama.

Foto credit:Pexels

Benzaldehid

Često se dodaje kozmetici i proizvodima za njegu kože. Iako im daje ugodan miris, možete i bez njega – dostiže tri i po boda na ljestvici komedogenosti. Umjesto toga, birajte prirodne mirise poput prirodnih ekstrakata voća.

Laurinska kiselina

Zasićena laurinska kiselina masnih kiselina često se nalazi u proizvodima za njegu lica. To je isti sastojak koji je odgovoran za komedogenost koja se javlja zbog kokosovog ulja. Dakle, ako već imate hormonsku neravnotežu ili se iz bilo kojeg razloga ne hranite pravilno, izbjegavajte proizvode s ovom kiselinom ili sa samim kokosovim uljem. Inače nećete moći izbjeći daljnju upalu lica.

Stearinska kiselina

Ovaj sastojak pronađen je u nekim visokokvalitetnim proizvodima. Iako se ne smatra izrazito komedogenim, ukoliko se duže upotrebljava začepljuje pore i može nadražiti osjetljivu kožu.

Shea maslac

Karite maslac izvrstan je za vlaženje i hranjenje tijela, no zna kod nekih tipova kože izazvati probleme na licu, jer njegova vrlo bogata tekstura može uzrokovati akne, pa zato nije prikladna za problematičnu kožu.

Natrijev lauril sulfat

NLS je sastojak koji čini da vaš deterdžent formira bujnu pjenu, ali također iritira ljude s osjetljivom kožom. Riječ je o tenzidu koji često uništava kožnu barijeru i pogoršava aktivne osipe. Srećom, postoji mnogo sredstava za čišćenje i gelova za tuširanje bez sulfata koji su jednako učinkoviti, pa se zato što prije dajte u potragu za odgovarajućom zamjenom.

Foto credit:Unsplash

Natrijev hlorid

Natrijev hlorid je hemijski naziv za kuhinjsku so. Široko se koristi u deterdžentima jer ima svojstva pilinga i teksturu proizvoda čini gušćom. Budite oprezni s podlogama koje sadrže natrijev hlorid jer mogu uzrokovati osip u području brade i oko usta.

Alkohol

Tonici i pilinzi za masnu kožu često sadrže različite oblike alkohola, poput SD alkohola 40, denaturiranog alkohola, izopropilnog alkohola i etanola. Ne samo da uklanjaju višak sebuma, već i isušuju epidermu, zbog čega žlijezde sebuma rade jače, pa će se problem vjerovatno i pogoršati.

Foto credit:Pexels

 

NAPIŠI KOMENTAR

two × one =