Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Hrana i piće  • A zašto bananu split ne biste pravili kao zamrznuti desert: Donosimo recept

A zašto bananu split ne biste pravili kao zamrznuti desert: Donosimo recept

Ako ste ljubitelji deserta banana split, tada će vam se dopasti njegova zamrznuta varijanta. Domaća banana ima 10 grama šećera po obroku, dok restoranska banana može imati i do 105 grama šećera. Male razlike su bitne.

SASTOJCI

Šest porcija

  • 1 velika banana
  • 6 jagoda (ili nekog drugog voća koje volite i koje ima kupiti u sezoni)
  • 1 konzerva ananasa (u 100% voćnom soku) ili 12 komadića ananasa
  • ½ šoljice rastopljene čokolade ili čokoladnog čipsa
  • ¼ šoljice kikirikija, nasjeckanog

UPUTE

  • Ogulite i narežite bananu na okrugle komade, a jagode prepolovite po dužini (treba biti 12 komada i jagoda i banana).
  • Pažljivo otvorite limenku s ananasom. Procijedite 12 komada ananasa i ostavite ostatke ananasa u frižideru.
  • Lim za pečenje obložite papirom za pečenje.
  • Na svaki ražnjić izmjenjujte po dva komada banane, ananasa i jagode.
  • Ponovite postupak za ostale komade. Rastopljenom čokoladom prelijte voće i pospite kikirikijem.
  • Zamrznite i poslužite (ako ste nestrpljivi poput nas, odmah uživajte u voćnim „ražnjićima“)!

    Umjesto jagoda možete koristiti i neko drugo voće prema ukusu i koje je dostupno u sezoni Foto credit: Pexels

NAPOMENA

Korištenje lima za pečenje pomoći će voću da se zamrzne bez da se zalijepi za dno. Ukoliko u vašem zamrzivaču nema mjesta za lim za pečenje stavite komade deserta jedan do drugoga u vrećicu s patentnim zatvaračem veličine galona prije prelijevanja. Stavite ih u zamrzivač i prije posluživanja prelijte čokoladom i kikirikijem. Pričekajte nekoliko minuta da se čokolada stvrdne i uživajte!

Kupili ste previše banana? Oguljene banane zamrznite cijele ili narezane kada dobiju smeđe mrlje. Koristite ih u smoothiejima, u kruhu od banana ili na vrhu zobenih pahuljica!

Guljenje banana i čupanje niti odlična je motorička aktivnost za male ruke. Usput, jeste li znali da te niti imaju ime? Snopovi floema. Jestivi su, čak i ako nisu ukusni. Naziv se odnosi na vrstu tkiva, poznatu i kao floem, koji djeluje kao krvožilni sistem biljke, koji plodu banane isporučuje hranjive tvari.

Zato neka vas končići kada gulite bananu ne nerviraju. Čak je i kora banane jestiva,iako rijetki, ako ih uopće ima, jedu korice, rekao je stručnjak za banane Dan Koeppel.

Unutrašnjost kore zajedno sa snopovima floema, nudi neke iznenađujuće alternativne namjene, poput poliranja kože, čišćenja sobnih biljaka, pa čak i popravljanja izgrebanih DVD -ova.

A ako volite banane, a mrzite se baviti končićima, uvijek postoji naš omiljeni način da ih iskoristite: kruh od banane. Samo sve zajedno ubacite!

Foto credit: foodtalk.org

 

NAPIŠI KOMENTAR

2 + 5 =