Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Hrana i piće  • Putujte bez napuštanja kuće: Donosimo recepte za tri arapska specijaliteta koja ćete praviti svaki dan

Putujte bez napuštanja kuće: Donosimo recepte za tri arapska specijaliteta koja ćete praviti svaki dan

Zemlje arapske regije, poput Maroka, Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, između ostalih, osim krajolika koji oduzimaju dah, turističkih i kulturno-historijskih atrakcija, imaju i vrlo karakterističnu i ukusnu kuhinju. Kroz arapsku kuhinju prepliću se različiti utjecaji, upravo zbog različitih regija koje čine ovaj dio svijeta, ali ono što je jedinstveno svakoj je da njihova jela pružaju neponovljiv okus za nepce. U nastavku donosimo vam recept za tri specijaliteta koje uopće nije teško napraviti.

1

QUIBE /PRŽENE MESNE KUGLICE

Sastojci:

1 kg goveđeg mljevenog mesa

300 g pšenice za kebab

2 kašike peršuna

1 kašika mente

2 velika čehna bijelog luka

So i biber po ukusu

Ulje za prženje.

Priprema:

Zagrijte 400 g goveđeg mljevenog mesa sa jednim čehnom mljevenog bijelog luka, soli i biberom, sve to ispržite, dodajte jednu kašiku peršuna i ostavite sa strane. U posudu stavite kebab pšenicu i pustite da se hidratizira u približno 500 ml vode, u prosjeku 40 minuta, sve dok voda ne nestane. Preostalo meso, mljeveni bijeli luk, peršun, nanu, so i biber pomiješajte sa pšenicom i zgnječite dok smjesa ne postane glatka. Napravite male loptice (otprilike uzimajte po kašiku tijesta), zarolajte i prstom napravite malu rupu u sredini. Napunite mljevenim mesom i zatvorite vrhovima prstiju. Pržite na umjerenoj vatri i poslužite s limunom i tabboulehom (salatom od peršuna i bulgura).

@middleeatsyt

2

TABBOULEH/SALATA OD PERŠUNA I BULGURA

Bulgur je žitarica koja je zdrava, a ne treba se dugo kuhati. Svijetlo-smeđe je boje, orašastog okusa, bogata vlaknima i vitaminima. Sada kada smo naučili šta je bulgur, možemo krenuti s pripremom salate.

Sastojci (za 2 osobe):

150 g bulgura

300 g vode

2 svježa mlada luka

8 cherry paradajza

1 krastavac

sok od 1/2 limuna

peršun

menta

so

ekstra djevičansko maslinovo ulje

Priprema:

Nakon što skuhate bulgur prema uputama, pustite da se ohladi i prebacite ga u veliku posudu. Izrežite svježe povrće (luk, cherry paradajz i krastavac) na komade i dodajte ih bulguru. Zatim ulijte limunov sok i sjeckanu mentu i peršun, pa sve dobro promiješajte. Dodajte so i ulje po vašem ukusu i još jednom promiješajte da se salata dobro promiješa. Nakon što ga pripremite, možete ga čuvati u frižideru, ostavljajući bulguru da dobro upije okus različitih sastojaka.

3

ESFIHA

Sfiha”, “esfiha” ili “sfirra” arapsko je jelo slično pizzi koje su u Južnu Ameriku donijeli imigranti pa se smatra brazilskim jelom.

Sastojci za tijesto:

100 g svježeg kvasca ili 2 kašičice instant kvasca

2 kašike šećera

1 kašika soli

1 čajna šoljica ulja

2 i 1/2 šoljice tople vode

1 kg pšeničnog brašna.

Sastojci za fil:

1/2 šoljice ulja

1 kg mljevenog mesa

2 velike glavice isjeckanog luka

3 velika isjeckana paradajza

2 kašičice sirijskog bibera (ili običnog)

3 kašike tahinija

3/4 čajne šoljice jogurta

2 kašike koncentrata od nara

So, biber po ukusu.

Također, pripremite šoljicu kukuruznog brašna, šoljicu pšeničnog brašna i ulje za podmazivanje plehova.

Priprema tijesta:

U blenderu umutite kvasac, šećer, so, ulje i vodu. Stavite u posudu i miješajte i mijesite, malo po malo pšenično brašno dok ne dobijete glatko i homogeno tijesto. Napravite male kuglice i ostavite ih na pobrašnjenoj površini prekrivenoj plastikom, dok ne udvostruče volumen, oko 20 minuta.

Priprema fila:

Meso stavite na vatru i miješajte dok ne poprimi ružičastu boju. Maknite s vatre i ocijedite preostalu tekućinu u posudi. Zatim meso stavite u zdjelu, dodajte ostale sastojke i miješajte dok ne postane glatko. Punjenje je spremno za upotrebu.

Zagrijte rernu na maksimalnu temperaturu i podmažite lim za pečenje uljem. Pomiješajte šoljicu kukuruznog i šoljicu pšeničnog brašna na tanjiru, u njega uvaljajte kuglice tijesta, te ih oblikujte da izgledaju kao male tanke pogačice, uzmite dio fila i rasporedite ga po pecivu, ostavljajući mali rub slobodan. Na kraju, pecite, dok ne dobiju zlatnu boju, oko 15 minuta, ovisno o temperaturi pećnice. Poslužite s kriškama limuna.

@fresheatsandsweets

NAPIŠI KOMENTAR

1 + 8 =