Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LJEPOTA  • Razlika između mehaničkog i hemijskog pilinga i zašto njegu lica ne treba prepustiti u ruke nestručnih osoba

Razlika između mehaničkog i hemijskog pilinga i zašto njegu lica ne treba prepustiti u ruke nestručnih osoba

Piling je vitalni dio svakog režima njege kože, naročito tokom hladnijeg perioda. Pomaže u eliminiranju prljavštine, šminke i sebuma nakupljenim u porama. Također, piling izjeda mrtvu kožu i potiče izmjenu stanica za ravnomjerniji, blistaviji, mladenačkiji ten i tonus.

Piling možemo provoditi fizički ili mehanički, te hemijski. Ukoliko birate prvi metod imperativ je da koristite nježne mehaničke pilinge i lagane ruke prilikom masaže.

Nikada kožu ne trljajte jako. Iako vam se čini da intenzivnim tretmanom postižete kožu meku kao kod bebe, vi zapravo time oštećujete kožu. Pore se neravnomjerno otvaraju i postaju tlo za širenje bakterija, pojavu crvenila i upale. Koža na našem licu je nježna i treba je tretirati kao takvu.

Hemijski piling je medicinska procedura pri kojoj se na kožu nanosi odabrana hemikalija (glikolna, mandelična ili druga vrsta organske kiseline), a s ciljem poboljšanja stanja kože. Nakon pilinga dolazi do obnavljanja epidermisa i poboljšanja arhitekture dermisa zbog povećane biosinteze kolagena i hijaluronske kiseline, dakle remodeliranja kože. Učinak kemijskog pilinga ovisi o tome koja je dubina pilinga postignuta. Stoga rezultat pilinga može biti poboljšanje teksture i vlažnosti kože, njen mladenačkiji izgled, ali i uklanjanje manjih bora i poboljšanje poremećaja pigmentacije uzrokovanih izlaganjem suncu.

Hemijski pilinzi se uglavnom poistovjećuju s profesionalnim izvedbama u salonima, gdje se jedino izvode dubinski tretmani, koji rješavaju ozbiljnije probleme i zahtijevaju duži oporavak, ali postoje i kućne varijante.

Hemijski ili enzimski piling nevjerovatno su učinkoviti, ali mogu biti i štetni ako se zloupotrebljavaju. Dolaze u mnogim oblicima tekućine ili gela, kao tonik i jastučić za piling ili kao sedmične maske za piling. Toliko je važno da poštujemo upute na pakiranju i ne koristimo ih češće ili ih ostavljamo na koži duže od uputa, jer su njegove hemikalije snažne i mogu opeći kožu, uzrokujući crvenilo i iritaciju.

Također, prekomjerni piling oštećuje kožnu barijeru, koja je zaštitni film korisnih bakterija koji pomaže u borbi protiv bakterija koje uzrokuju akne i čuva toksine iz našeg okoliša. Dakle, potreban vam je piling tek toliko da održite zdrav sjaj, bez pretjerivanja. Sve neka bude umjereno.

Važna napomena: Prije nego što se odlučite za hemijski piling vrlo je važno da se konsultirate sa dermatologom. On će znati odrediti jačinu pilinga koji je potreban vašem licu.

Također, dermatolog može objasniti razliku između madeža, pjege, melasme i nečeg zlokobnog poput raka kože. Školovani stručnjaci jedni mogu procijeniti vašu vrstu kože. Hemijski piling i slični tretmani lica u rukama nestručnih osoba mogu nanijeti veliku štetu koži.

Foto credit: Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

two × four =