Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • SCENA  • Događaji  • Wimu Wendersu uručeno Počasno Srce Sarajeva: Njegov film Do kraja svijeta prikazivat će se od 23 do 03 i 20 sati ujutro

Wimu Wendersu uručeno Počasno Srce Sarajeva: Njegov film Do kraja svijeta prikazivat će se od 23 do 03 i 20 sati ujutro

Wimu Wendersu, jednom od najznačajnijih svjetskih filmskih autora, večeras je u Narodnom pozorištu Sarajevo uručeno Počasno Srce Sarajeva u znak priznanja za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

„Presretni smo što možemo odati priznanje jednoj od centralnih ličnosti svjetske kinematografije. Svojim radom u oblasti vizuelnih umjetnosti, kao izvanredan filmski autor i fotograf, Wim Wenders publici uvijek donosi nezaboravne priče i emocije“, rekao je direktor Festivala Mirsad Purivatra.

Wim Wenders će 16. augusta održati Masterclass u Narodnom pozorištu Sarajevo, sa početkom u 15:30 sati. Ulaz na Masterclass je besplatan, ali je potrebno prethodno rezervisati ulaznice na Glavnom Box Officeu ili putem maila [email protected]. Ulaznice za Masterclass moguće je preuzeti na Glavnom Box Officeu od 14. augusta.

Istog datuma počet će i prikazivanje programa “Posvećeno” (Tribute To) u okviru kojeg će biti prikazana retrospektiva odabranih Wendersovih filmova. Program će u 15:00 sati u kinu Meeting Point otvoriti film „Alice u gradovima“, nakon kojeg će Wim Wenders imati Q&A, a od 21:00 sati u Summer Screenu na programu će biti film „Buena vista social club“.

U Ljetnom kinu Coca-Cola 16. augusta u 20:30 sati bit će prikazan kultni film „Pariz,Texas“, a Wim Wenders će predstaviti film prije projekcije. Proslavljeni reditelj predstavit će i film „Do kraja svijeta“ koji će 17. augusta biti prikazan u Kinu Meeting Point. Radi se o pravom filmofilskom događaju, s obzirom na to da će projekcija početi u 23:00 i trajati sve do 03:19 sati.

Sarajevo Film Festival će organizirati i posebnu projekciju novorestaurirane verzije Wendersovog filma „Hotel od milion dolara“, koji je 2000. godine osvojio Srebrnog medvjeda na Berlinskom festivalu. Čuvena triler drama sa Jeremyjem Daviesom, Millom Jovovich i Melom Gibsonom bit će prikazana 15. augusta u 15 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Wim Wenders i Mirsad Purivatra

 

Foto credit: 27th Sarajevo Film Festival, 2021 Obala Art Centar

NAPIŠI KOMENTAR

8 + eight =