Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • Izbor urednika  • Koliko ekstremne vrućine utječu na naše ljubimce i kako im pomoći

Koliko ekstremne vrućine utječu na naše ljubimce i kako im pomoći

Ekstremno visoke temperature u mnogim dijelovima svijeta dovele su mnoge životinje u krizu. Prizori kako mladunčad ptica iskaču iz gnijezda, školjke koje ključaju u školjkama, a medvjedi ulaze na javne plaže samo da bi se napili vode, prizori su koji izazivaju tugu. Iako to možda nije očito, ali važno je imati na umu da povišene temperature i ekstremni vremenski događaji potaknuti klimatskim promjenama utječu i na životinje koje su u našoj blizini.

Mačke, psi, zečevi, glodavci i drugi mali sisavci, gmazovi i ptice doživljavaju i pokazuju znakove pregrijavanja na različite načine i drugačije od nas. U nastavku donosimo savjete kako da se brinete o ljubimcima tokom vrelih ljetnih dana.

KAKO SE KUĆNI LJUBIMCI HLADE?

„Mnogi ljudi ne znaju koliko je vruć asfalt, jer ga bosi tokom ekstremnih vrućina i ne pokušavaju dotaći. Zato, kada vam kroz glavu prođe pomisao da trebate sa psom samo pretrčati ulicu, naprimjer do parkinga, ne činite to! Zamislite svoje tabane na vrelom asfaltu bez cipela“, kaže veterinarka Barbara Hodges.

Životinje fiziološki podnose toplinu drugačije nego ljudi. Kako bismo regulirali tjelesnu temperaturu, znojimo se kroz kožu, od glave do pete, a znoj isparava, hladeći tijelo.

Psi i mačke se međutim, znoje samo kroz šape i nos, zečevi i ptice se uopće ne znoje. Psi se oslanjaju na dahtanje kao svoj primarni način hlađenja omogućujući isparavanje vode kroz pluća, jezik i vlažne površine usta. Mačke tipično dotjeruju krzno kako bi se ohladile; naime, mačkama slina služi umjesto znoja, a kad im je vruće, držat će usta otvorena i lizat će krzno češće nego inače, jer slina isparava na krznu.

VAŽNE UPUTE!

Kako savjetuje José Arce, veterinar i predsjednik Američkog veterinarsko -medicinskog udruženja, vrlo je važno da svog dlakavog ljubimca ne brijete ljeti. Jer koliko god sada, dok čitate ovaj tekst, sumnjičavo analizirate savjet i mislite da nema logike, zastanite trenutak. Znate li da krzno djeluje kao izolator, da pomaže da se životinja zimi zagrije, a ljeti ohladi, poput krovova kuća sa slojevima izolacije? Osim toga, uvijek imajte na umu da ih krzno štiti od opeklina od sunca, čemu su podložni kao i ljudi. I zato dalje makaze od svog ljubimca.

SUOČAVANJE S EKSTREMNIM VRUĆINAMA

Iako se kućni ljubimci prilagođavaju ljetu, oni se ne nose s ekstremnom vrućinom. Naime, svi kućni ljubimci su osjetljivi na toplinski udar, no neki su ipak ugroženiji od ostalih; Psi poput mopsa, buldoga, francuskog buldoga i bostonskog terijera-imaju uske dušnike i mogu imati problema s izdisanjem zraka, što znači da mogu imati problema sa hlađenjem. Kućni ljubimci sa srčanim problemima i kućni ljubimci s prekomjernom tjelesnom težinom, vrlo mladi ili vrlo stari mogu biti na sličan način ranjivi.

Okruženje na koje su navikli također je važno. Pas koji je odrastao u područjima s visokom temperaturom, bit će mnogo više naviknut na toplo vrijeme nego pas koji dolazi u to područje na odmor.

Toplinski udar može se dogoditi bilo gdje. I često se može izazvati ostavljanjem pasa u automobilima, čak i ako je to samo na nekoliko minuta.

„Zato, nikada ni pod kojim okolnostima ne ostavljajte svog ljubimca u zatvorenom automobilu bez nadzora“, kaže Arce.

Ako je temperatura vanjskog zraka 26 stepeni Celzijusa u zatvorenom automobilu ona će za samo 10 minuta dosegnuti 37 stepeni. Čak i normalne aktivnosti mogu dovesti do toplinskog udara kada su temperature ekstremne.

“Nekada je bilo u redu ostaviti psa u dvorištu na nekoliko sati tokom ljetnih dana, ali s porastom temperatura izazvanih klimatskim promjenama i čestim toplinskim valovima, s tom praksom treba biti mnogo oprezniji.

VAŽNE UPUTE!

  • Tokom toplinskih valova kućne ljubimce  držite u zatvorenom prostoru i dalje od prozora.
  • Psa šetajte rano ujutro ili kasno uvečer, kada se temperatura zraka i asfalta ohladi.
  • Omogućite kućnim ljubimcima puno vode, pa čak i ledene obloge.

ZNAKOVI UPOZORENJA

Znakovi da je vaš ljubimac u nevolji zbog izlaganja toplini su: letargija, prekomjerno dahtanje (ili bilo kakvo dahtanje kod kunića), ubrzano disanje, drhtanje, slinjenje, pretjerani nemir i dugotrajan nedostatak apetita. Ozbiljniji simptomi uključuju povraćanje i proljev. Ljubičasto-sive desni i jezik te nemogućnost ustajanja znakovi su iznimne nelagode kod pasa. Ukoliko prepoznate neko od opisanih stanja, javite se svom veterinaru i konsultirajte šta trebate učiniti.

Da teško podnose vrućinu ptice pokazuju tako što se bore da rašire krila dalje od tijela ili jednostavno počnu dahtati. Iako su mnogi gmazovi prilagođeni toplini, ekstremna toplina i dalje može utjecati na njih. Znakovi uznemirenosti mogu uključivati ​​ubrzano disanje, snažno dahtanje, pretjerano drhtanje i uznemirenost.

Gmazovi na velikoj vrućini se mogu prestati kretati ili izgubiti svijest.

VAŽNE NAPOMENE!!!

Kućni ljubimci trebaju imati slobodan pristup vodi. Ako je unutra vruće, ostavite pse, mačke i druge male sisavce da leže u vrećicama leda i bocama smrznute vode. Zečje uši nježno navlažite hladnom krpom (ALI NIKAD NE KUPAJTE ZECA – TO MOŽE DOVESTI DO ŠOKA I SMRTI).

ŠTA UČINITI AKO JE ŽIVOTINJA U NEVOLJI?

Ako vaš ljubimac pokazuje znakove upozorenja na toplinski udar, odmah nazovite svog veterinara. Ako vidite životinju zarobljenu u automobilu za koju se čini da je u nevolji, potražite vlasnika ili nazovite udruženje za zaštitu životinja.

Foto credit: Unsplash

NAPIŠI KOMENTAR

five × one =