Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • ŽIVOT&MOĆ  • Kako sam to uradio/la  • Oni su donijeli olimpijski duh

Oni su donijeli olimpijski duh

Iako je zbog pandemije svečanost otvaranja 32.ljetnih olimpijskih igara Tokyo 2020., protekla mnogo skromnije nego prehodnih godina, to nije umanjilo njihov značaj. Ljubitelji sporta s nestrpljenjem su čekali trenutak kada će na jednom mjestu i u svojim disciplinama vidjeti najbolje sportiste svijeta u ovom trenutku. Ovogodišnje Ljetne olimpijske igre dolaze sa godinom zakašnjenja, budući da su zbog Covida-19 odgođene, pa se u duhu zajedništva i odvijaju pod motom: „Faster, Higher, Stronger – Together.“ Svečani defile počeo je tradicionalno izlaskom delegacije Grčke, potom je uslijedio defile delegacije Olimpijskog tima izbjeglica, da bi na kraju svoj defile imala i delegacija zemlje domaćina, Japana.

Ko je upalio olimpijski plamen?

Japanska teniserka Naomi Osaka (23) upalila je olimpijski plamen te je tako okončano gotovo četverosatno svečano otvaranje Olimpijskih igara u Tokyju. Otvaranje je počelo vatrometom, a zatim je odana počast žrtvama pandemije koronavirusa kao i žrtvama terorističkog napada na OI-ju u Münchenu 1972.

Prisustvuju li navijači na Olimpijskim igrama?

Gledateljima je zabranjeno prisustvovati Olimpijskim igrama ovog ljeta zbog naglog porasta slučajeva COVID-19. Teniserka Coco Gauff se povukla s OI nakon što je nekoliko dana prije ceremonije otvaranja bila pozitivna na COVID-19.

Ko predstavlja BiH?

Iz BiH ove godine učestvuje sedam sportista: Amel Tuka, Lana Pudar, Nedžad Husić, Tatjana Đekanović, Emir Muratović, Larisa Cerić i Mesud Pezer.

Ko je iz bh. delegacije nosio državnu zastavu?

Zastavu BiH su na ceremoniji otvaranja nosili bh. olimpijci, džudistkinja Larisa Cerić i atletičar Amel Tuka

Koliko traju OI?

Igre se završavaju u nedjelju, 8. augusta svečanom ceremonijom zatvaranja. Nakon njih, od 24. augusta do 5.septembra u Tokyju će se održati Paraolimpijske igre.

Kako ću moći gledati nastup bh. učesnika?

Tekvandoistu Nedžada Husića nećete dalje moći gledati na OI, učešće je završio na sjajnom petom mjestu u kategoriji do 68 kilograma. Ovim je Nedžad ostvario najbolji rezultat u historiji BiH na Olimpijskim igrama.

Lana Pudar je bila najmlađa učesnica u plivanju na OI. Nastupala je u disciplini 100m delfin. Falile su joj 24 stotinke da uđe u polufinale, ali i bez toga, Lanini uspjesi su za gromoglasan aplauz.

Tatjana Đekanović je nastupila prva od bh. predstavnika. U disciplini 10 metara vazdušna puška ostvarila je rezultat od 613.2 kruga, što je bilo dovoljno za 47. mjesto.

Emir Muratović se u Tokyju predstavlja kroz dvije discipline u plivanju. U 100 m kraul osvojio je 45. mjesto, dok ga 30.jula možete gledati u kvalifikacionom nastupu u disciplini 50 metara slobodnim stilom. Pred malim ekranima trebate biti u 12 sati i 10 minuta po našem vremenu ukoliko želite gledati Emira u ovoj utrci.

Larisa Cerić nastupa u kategoriji +78kg, u petak 30.jula. Prva protivnica će joj biti učesnica iz Nikaravge Izayana Marenco. Finalni blok borbi će se održati isti dan sa početkom od 10 sati po našem vremenu (17:00h GMT+9). Sretno Larisa!

Amel Tuka brani boje naše zemlje u atletici. Takmičit će se u disciplini na 800m. Kvalifikacije počinju u subotu, 31.jula od 02 sata i 50 minuta po našem vremenu (09:50h GMT+9). Polufinalne utrke su na rasporedu 01. augusta od 13 sati i 25 minuta po našem vremenu. Finale discipline na 800m je 04.augusta u 14 sati i 05 minuta po našem vremenu (21:05h GMT+9). Sretno i Amelu!

Sedmi i finalni nastup među našim olimpijacima imat će Mesud Pezer u atletskoj disciplini bacanje kugle. Mesud nastupa u kvalifikacijama na Olimpijskom stadionu u četvrtak 03.augusta od 12 sati i 15 minuta po našem vremenu (19:15h GMT+9), a finale je na rasporedu 05.augusta od 04 sata i 05 minuta po našem vremenu (11:05h GMT+9). Mnogo sreće želimo i Mesudu!

 

(Dio teksta koji se odnosi na raspored nastupa bh. olimpijaca preuzet sa službene stranice Olimpijskog komiteta BiH.)

NAPIŠI KOMENTAR

one × four =