Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • MODA  • Novu Valentino kolekciju vrijedilo je čekati

Novu Valentino kolekciju vrijedilo je čekati

Majstor boja, to je on, Pierpaolo Piccioli, umjetnički direktor modnog brenda Valentino. Kolekciju pod nazivom Valentino des Ateliers prikazao je prije nekoliko dana u Veneciji. Za mjesto održavanja revije izabrao je veličanstveno brodogradilište s pogledom na vodu koje je i danas domaćin međunarodnih izložbi umjetnosti i arhitekture. U sumrak, dok nebo krasi zlatna svjetlost, izašli su modeli, prizor gotovo kinematografski. U pratnji britanske pjevačice Cosime koja je pjevala uživo izašli su modeli na pistu pred publiku od koje se tražilo da za ovu priliku bude obučena u bijelo. Kao da je želio što više istaknuti nevjerovatan kolorit svoje kolekcije, koja je ujedno i suptilna ali i vrlo živahna.

Pierpaolo Piccioli odabrao je Veneciju zbog očaravajuće ljepote, njene kulturne i umjetničke panorame koja ga je posebno nadahnula. Od otprilike novembra 2020. godine razgovarao je sa 17 savremenih umjetnika; nema sumnje da ga je zanimao i njihov rad, ali ovoga puta uglavnom je razgovarao o životu općenito, procesu, osjećajima, onome što ih uzbuđuje, kako bi pronašao pravi način da integrira njihove zajedničke tačke u tkaninu.

Kao rezultat djaloga sa 17 slikara na 19 od 84 ukupno prikazana modela, na materijalima, bojama, dezenima, prenio je njihov umjetnički senzibilitet. Nalazimo ih na minđuši sa šljokicama, u haljini od krep-plave vune, ali i na kaputima.

Ali ono što odmah upada u oči od nove kolekcije kuće Valentino za jesen i zimu, su naleti boja, trešnjasto crvena, ružičasta, fuksija, koraljno narandžasta, ljubičasta, lavanda, menta zelena, žad ili smaragd, kobalt plava, azurna ili električna, ljubičasta, žuta… koje su same i udružene s drugim bojama toliko lijepe da se naježite.

Kao i obično, Pierpaolo Piccioli ide u krešendo, počevši od čistih, ali isklesanih silueta, prelazeći od ultra kratke – mini haljine do ravnih, dugih i drapiranih haljina ili hlača, gornjih dijelova, pelerina ili kaputa s prividnom nonšalantnošću. Muškarci na otvorenim košuljama nose hlače i jakne, a djevojke hodaju s rukama u džepovima, s malo makeup-a, bez pozlata ili ukrasa. Krojevi, rad oko nabora i ukrasa, a posebno boje odjeće, sve je savršeno selektiarno da im ne trebaju nikakvi dopadljivi dodaci. Ono gdje je Philip dozvolio dodatke, vez šljokicama bilo je na određenim komadima i ogromnim perastim meduza šeširima. Svečane haljine su čarobne poput Venecije.

Jedan pulover koji je izgledao poput apstraktnog krajolika napravljen je od 46 vrsta tkanine; drugi je sadržavao čak 150. Ono što je izgledalo poput poteza čestkom na papinskoj crvenoj jakni, zapravo je bila nit, i svaka je, iako je izgledalo kao da je nastala u sekundi, mukotrpno izvezena.

Ova kolekcija dolazi godinu nakon posljednje revije koju je Valentino održao, a to je u modnom svijetu vječnost, koju je vrijedilo čekati.

 

NAPIŠI KOMENTAR

eighteen + two =