Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Hrana i piće  • Savjetujemo: Kako pravilno odmrznuti hranu

Savjetujemo: Kako pravilno odmrznuti hranu

Svima nam se dogodilo barem jednom; vraćamo se s posla, kasno je i jako smo gladni. Problem: piletina je još uvijek u zamrzivaču. Treba je što prije odmrznuti kako bi se brže pripremilo jelo. Mnoge kuharice piletinu u takvim situacijama stavljaju u mikrovalnu ili u vruću vodu. Ove metode su pogrešne, i ne preporučuju se kod odmrzavanja hrane. I s dobrim razlogom, ako je hladni lanac prekinut, bakterije se šire i hrana se može brže razgraditi. Vjerovatno najčešća ali itekako pogrešna je navika odmrzavanja hrane na sobnoj temperaturi. Najbolje je da meso iz zamrzivača premjestite u frižider i pustite da se ono postepeno topi. Pritome vodite računa da hranu stavite u posudu ili vrećicu za zamrzavanje kako biste spriječili da voda ili krv koja će kapati prilikom odmrzavanja, kontaminiraju ostale elemente.

U nedostatku vremena, meso obično stavimo pod ključalu vodu ne bi li se led što prije otopio. Većina vas zna, ali da vas podsjetimo, piletinu apsolutno ne biste trebali prati prije kuhanja, a to vrijedi za većinu namirnica koje pokušavate brzo odmrznuti. Kontakt s vrućom vodom aktivirat će rast bakterija. Zapravo nema smisla stavljati smrznutu hranu pod slavinu. Možete jedino staviti u posudu vode, tako da meso bude zamotano, i sve dok vaša hrana nije u direktnom kontaktu s vodom, ova metoda ostaje dobra alternativa.

Desi se ponekad i da hranu odmrznete i kad je trebate spremiti više ne osjećate glad, ili iz zamrzivača izvadite više nego što vam treba. U oba slučaja nikada nemojte vraćati ono što je već odmrznuto u zamrzivač. To potiče razmnožavanje bakterija koje pogoršavaju kvalitetu hrane i mogu uzrokovati trovanje hranom. Isto tako, ne preporučuje se ponovno zamrzavanje smrznute i odmrznute hrane kupljene u trgovinama.

Dakle, da podsjetimo još jednom, nabolji način je da naveče meso premjestite iz zamrzivača u frižider, sutra ćete imati odmrznuto meso koje ćete vrlo lako i brzo pripremiti.

Foto credit: Unsplash

 

NAPIŠI KOMENTAR

3 × five =