Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Ljubav i veze  • Pronašli smo ubice seksualnog raspoloženja

Pronašli smo ubice seksualnog raspoloženja

Sigurno već znate da hormonske promjene u organizmu mogu utjecati i na spolni nagon muškaraca i žena kako navršavaju 50 godina života. U tom slučaju vjerojatno znate i da prekomjerna tjelesna težina ili pretilost negativno utječu na libido. No, osim navedenih, postoje i drugi kočničari vašeg kvalitetnog seksualnog života.

Ugljikohidrati uspavljuju

Ako ste gledali Disneyevu Damu i skitnicu, može vam se oprostiti što mislite da su špagete romantična hrana. Ali nisu. Postoji razlog zbog kojeg se uvijek osjećate umorno nakon velikog tanjira tjestenine.

“Bijela tjestenina je hrana s visokim glikemijskim indeksom. To znači da je riječ o jednostavnom ugljikohidratu koji se jako brzo razgrađuje u šećer i pušta u krvotok. Slično kao i šećer, uzrokuje kratki, početni maksimum praćen “padom”, jer se inzulin brzo oslobađa kako bi pokušao ukloniti taj nagli priljev iz krvi. To je ono što uzrokuje energetski krah. Inzulin također potiče oslobađanje triptofana, aminokiseline koja djeluje na spavanje”, kaže nutricionistica Farah Cleret.

Obavite kućanske poslove

Obavljeni poslovi iz domaćinstva otvaraju put za romantiku i seks. Zašto? Dva su razloga kaže seksualni terapeut dr. Ian Kerner (www.goodinbed.com).

“Pomaganje onome ko obično obavlja zadatak poput pranja je demonstracija naklonosti i ljubavi, što pomaže u njegovanju romantičnih osjećaja. Također omogućava toj osobi da se opusti, što je neophodno prije spolnog odnosa.”

Engleski doručak

Ko ne voli jaja i salamu u nedjelju ujutro? Međutim, njihovo redovno prženje može povećati vjerovatnost erektilne disfunkcije.

“Prehrana bogata masnoćama uzrokuje začepljenje arterija. Te iste arterije opskrbljuju njegov penis krvlju”, kaže registrirana nutricionistica Carina Norris, autorica The Food Manual (Haynes).

Uloga masturbacije

Možda mislite da je masturbacija siguran način da eliminirate želju za partnerom, međutim, istraživanja pokazuju suprotno. Prema studiji objavljenoj u American Journal of Medicine, muškarci koji su doživjeli orgazam barem jednom sedmično imali su 50% manje šanse za erektilnu disfunkciju (nemogućnost erekcije) od onih koji su ga doživljavali rjeđe.

A žene? “Orgazmi rađaju orgazme”, kaže Kerner.

„Što je žena bliže klimaksu, to je njeno tijelo pripremljenije za seks. Poboljšava tonus mišića i seksualni odgovor.”

Tofu i sojino mlijeko

Oni su zdrava alternativa kravljem mlijeku…, ali ne treba pretjerivati u njihovom konzumiranju. Studije na štakorima otkrile su da soja (ili daidzein, tvar u proizvodima od soje) proizvodi mekšu erekciju, kao i manji broj sperme. Iako ovi rezultati ne znače nužno da isto vrijedi i za ljude, možda bi se ipak vrijedilo držati pravila i ne jesti više od tri porcije soje sedmično.

Stresan životni događaj

Veliki i traumatični životni događaj može imati dugotrajne posljedice u vašem seksualnom životu. Ali to ne mora biti tako dramatično kao smrt, jednostavno biti pod stresom zbog naprimjer neke poslovne situacije, dovoljan je razlog da izgubite želju da budete goli.

“Dugotrajni stres dovodi do visokog krvnog pritiska. To može oštetiti krvne žile, što znači manje protoka krvi u vaš penis. Slično tome, za žene stres može otežati opuštanje, smanjujući i libido“, kaže Kerer.

Nivo estrogena

To bi moglo zvučati kao šala, ali nije. “Estrogen pomaže u poboljšanju vašeg raspoloženja, u održavanju ženskog interesa za seks, čineći ga ugodnijim”, kaže Kerner.

“Kako nivo estrogena prirodno pada, jedan od najboljih načina na koji ga možete pokušati održati je seks.”

Više seksa = više estrogena = više želje za seksom. Jednostavno!

Hormonska terapija

Nekim ženama hormonska terapija povećava libido, dok ima i onih koje tvrde da im nivo testosterona pada nakon uzimanja te terapije. Testosteron je potreban za seksualno uzbuđenje kod žena i muškaraca. Prije nego što prestanete uzimati lijekove, uvijek se obratite svom liječniku opće prakse.

Depresivni poremećaj

Depresija uzrokuje pad libida. Srećom lijekovi mogu pomoći,  iako svi antidepresivi ne djeluju na ovaj način, neki čak mogu sniziti libido. Provjerite sa svojim liječnikom opće prakse i saznajte koje biste lijekove možda mogli koristiti (ili prestati koristiti) za pomoć u liječenju libida.

Isprobajte odmor

Odmor može učiniti čuda za vaš libido. Studija koju je proveo američki Berman Center, otkrila je da su parovi koji jednom ili dva puta godišnje odlaze na godišnji odmor intimniji međusobno od onih koji izlaze sedmično na određeni “datum”. Odgovor bi se mogao svesti i na sunčeve zrake koji povećavaju hormon sreće, ili na činjenicu da ste opušteniji…, ali šta god bilo, djeluje! A kome treba još jedan izgovor za odlazak na odmor?

NAPIŠI KOMENTAR

3 × 5 =