Sorry, no posts matched your criteria.
Image Alt
 • LIFESTYLE  • Ljubav i veze  • Najbolji savjeti za uspješan prvi spoj: Nikad ne govorite o bivšim partnerima

Najbolji savjeti za uspješan prvi spoj: Nikad ne govorite o bivšim partnerima

Budimo iskreni kod ove teme: zaista treba dugo vremena da nekoga dobro upoznamo. Ali da bi se to desilo prvo treba doći do tačke da uopće poželimo određenu osobu da upoznamo.Koliko puta ste tokom izlaska samo pomislili: „Ovo bi mogao biti početak nečeg vrlo posebnog. Ili ovo bi moglo biti potpuno gubljenje vremena.“ Zato su odluke i ponašanja prije i tokom prvog spoja itekako važne. Njima se bavio i Univerzitet Stanford čiji istraživači su analizirali razgovor parova tokom 1.000  brzih spojeva kako bi otkrili zašto su se neki od njih osjećali povezani nakon samo četiri minute sastanka, a drugi nisu. Iako je svaka ljubavna priča drugačija, ipak postoje neke uobičajene greške koje većina pravi tokom prvog izlaska, a trebala bi ih sigurno izbjegavati ukoliko žele stići do drugog spoja.

Pažljivo birajte riječi

Nikad ne igrajte samo na kartu fizičke privlačnosti, jer riječi su zaista važne. Žene naročito uspješnim smatraju sastanke na kojima su muškarci koristili prijatan i simpatičan jezik. I možda će vam zvučati iznenađujuće, ali ni ženama ni muškarcima ne smeta ako ih prekidate dok govore, sve dok upadice znače da se slažete ili razumijete ono o čemu druga osoba govori. Pokušaj da promijenite temu drugačije će se shvatiti i može dovesti do nezainteresiranosti za bilo kakve buduće sastanke.

Potezanje mnogih pitanja također može dovesti do negativnog ishoda. Pitanja o njegovoj ili njenoj porodici, karijeri i omiljenim žitaricama za doručak, možda zvuče zdravima za prvi spoj, ali ipak budite oprezni jer na prvom spoju ipak možete zvučati poput anketara. Utišajte svog Hercule Poirota i pustite da razgovor teče. Zanimljivo je da su uspješni spojevi često bili povezani sa ženama koje su bile središnja tačka razgovora.

Koje teme treba izbjegavati na prvom spoju?

„Nikad ne razgovarajte o bivšem partneru. Ne govorite previše ni o poslu. U redu je reći čime se bavite, ali predugim zadržavanjem na toj temi riskirate pretvoriti spoj u poslovni sastanak ili razgovor. Umjesto toga, razgovarajte o stvarima koje vas čine sretnima – sjajnim praznicima, porodici ili najponosnijim postignućima“, savjetuje trenerica za veze Genevieve Zawada iz vodeće londonske agencije za upoznavanje Elect Club.

Nemojte doći u napast da pretjerate sa šminkom. U nedavnom istraživanju članova Elect Cluba, više od 90 posto muškaraca reklo je da preferira prirodniji izgled – pa neka stvari budu svježe i lagane

Općenito je prihvaćeno da se na prvom sastanku morate kloniti potencijalno kontroverznih tema poput religije ili politike. Ali ako su oni velik dio vas – možda ste, naprimjer redovni u džamijama ili crkvama, ili aktivni član političke stranke – zašto to skrivati? Iako vjerovatno nije dobra ideja održati propovijed ili započeti strastveni govor o rezovima lokalnih vlasti dok čekate da vam deserti stignu, zapravo nema štete u razgovoru o svojim glavnim interesima. Zapravo, to treba poticati.

Ponašanje mora biti na najvišem nivou

Nisu važne samo riječi. I maniri se računaju. „Ne zaboravite uspostaviti kontakt očima pri prvom susretu. Ne zijevajte i ne provjeravajte sat tokom izlaska. Ako ste stvarno toliko umorni ili vam je dosadno, uljudno se izvinite i idite kući! I odložite svoj mobitel. Ako morate provjeriti ima li hitnih poruka, učinite to u WC-u“, savjetuje Zawada.

Naravno, prezentacija je također ključna, što nas dovodi do vjekovnih nedoumica šta obući.

„Uvijek se potrudi da saznaš gdje ideš pa na osnovu toga prilagođavaj svoj outfit. Iako je važno izgledati najbolje, pokušajte stvari učiniti jednostavnima. Odaberite odjeću koja odgovara vašoj građi i osjećaju za stil.

Posljednji Zawadin savjet: „Nemojte doći u napast da pretjerate sa šminkom. U nedavnom istraživanju članova Elect Cluba, više od 90 posto muškaraca reklo je da preferira prirodniji izgled – pa neka stvari budu svježe i lagane.“

U konačnici, važno je biti svoj. Zapamtite, vaš je cilj predstaviti najbolju verziju sebe – ne pretvarati se da ste neko ko niste. Budite opušteni i susretljivi i samo pogledajte kuda sastanak vodi. A ako stvari ne uspiju? Barem znate da ste dali najbolje od sebe.

Foto credit: Unsplash i Pixabay

NAPIŠI KOMENTAR

fifteen − 2 =